Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο με κτηνιατρικά φάρμακα

27/2/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στο κέντρο της Αθήνας, πολλά έχουν αλλάξει. Όχι όμως όλα. Υπάρχουν ακόμη μέρη που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα για να θυμίζουν την ιστορία του. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα ιστορικά φαρμακεία του.

Σωκράτους 63, Γερολυμάτος Π.Ν. - Λάμπρου Ι. Ο.Ε., φαρμακείο ονομαστό στην Αθήνα -και όχι μόνο- για τα κτηνιατρικά του είδη. Βρίσκεται εκεί από το 1925, όταν το ίδρυσε ο Νικόλαος Γερολυμάτος, για να προσφέρει φάρμακα για τα ζώα και συμβουλές στους φιλόζωους για τα κατοικίδιά τους.

Από το Νικόλα Γερολυμάτο τη σκυτάλη πήρε ο γιος του, ο Παναγιώτης, ο ιδρυτής της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας Π.Ν.Γ. Γερολυμάτος, το 1976, ο οποίος συστεγάστηκε με τον Ιωάννη Λάμπρου, σε μια στέρεα συνεργασία που κρατάει μέχρι σήμερα.

Έχει, λοιπόν, το φαρμακείο Γερολυμάτου Π.Ν. - Λάμπρου Ι. Ο.Ε. την παράδοση και την εμπειρία για να αποτελέσει παράδειγμα για όσους συναδέλφους θα επιθυμούσαν να δημιουργήσουν τμήμα με κτηνιατρικά είδη στο φαρμακείο τους.

Αν και σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά μας είπε ο κύριος Λάμπρου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα. Αφενός γιατί χρειάζεται πολλή υπομονή και χρόνος μέχρι να το μάθει ο κόσμος και αφετέρου γιατί ο ανταγωνισμός από τα pet shop και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι έχουν άδεια να πωλούν κτηνιατρικά φάρμακα, είναι πολύ μεγάλος.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Ιωάννης Λάμπρου μάς μιλά για την ιστορία του φαρμακείου του, αλλά και για την προσωπική του πορεία στο χώρο, καταθέτοντας την πολύτιμη πείρα του στη διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ζώα.

 

Το φαρμακείο Γερολυμάτου-Λάμπρου είναι ένα από τα «ιστορικά» φαρμακεία της Αθήνας για το τμήμα του με κτηνιατρικά φάρμακα. Πείτε μας πώς ξεκινήσατε.

Το φαρμακείο αυτό ανήκε αρχικά στο Νικόλαο Γερολυμάτο. Στη συνέχεια πέρασε στο γιο του, Παναγιώτη Γερολυμάτο, με τον οποίο συστεγαστήκαμε το 1976 και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε μέχρι σήμερα. Πράγματι από τότε ήταν ακουστό το φαρμακείο μας, πλην όμως δεν υπήρχε μεγάλο οικονομικό όφελος, γιατί τότε τα κτηνιατρικά φάρμακα ήταν κανονικά διατιμημένα, όπως τα ανθρώπινα, με ποσοστό κέρδους μόλις 15%.

Η κρατική διατίμηση των κτηνιατρικών φαρμάκων εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα;

Όχι. Η κρατική διατίμηση σταμάτησε να ισχύει γύρω στο 1980.

Και πώς διαμορφώνονται οι τιμές;

Ο ανταγωνισμός διαμορφώνει τις τιμές. Εάν πουλάς ακριβά, δεν θα ψωνίσουν από εσένα. Οι φιλόζωοι ξέρουν τις τιμές, τις παρακολουθούν, γιατί αγοράζουν συχνά φάρμακα.

Τη φήμη του στα κτηνιατρικά είδη πώς την απέκτησε το φαρμακείο;

Το τμήμα με τα κτηνιατρικά φάρμακα το ξεκίνησε ο Νικόλας Γερολυμάτος. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, επειδή διακινούσε κυρίως φάρμακα για παραγωγικά ζώα, τα πιο πολλά σκευάσματα τα έφτιαχνε στο εργαστήριο. Κι επειδή ήταν άνθρωπος έντιμος, οι άνθρωποι που ασχολούνταν επαγγελματικά με τα παραγωγικά (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες κτλ.) ζώα του είχαν εμπιστοσύνη και τον προτιμούσαν. Είχε καταλήξει, δηλαδή, να έχει το μονοπώλιο, παρ’ όλο που κάθε φαρμακείο θα μπορούσε να πουλάει κτηνιατρικά φάρμακα.

Στην Ομόνοια υπήρχαν κι άλλα φαρμακεία που διέθεταν κτηνιατρικά;

Δεν είναι τόσο εύκολο να πουλήσεις κτηνιατρικά γιατί πρέπει να έχεις ήδη την πελατεία. Για να κάνεις στοκ από συγκεκριμένα φάρμακα, θα πρέπει να έχεις την ανάλογη κίνηση, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να σου μείνουν και να λήξουν. Κατά καιρούς με έχουν συμβουλευθεί συνάδελφοι φαρμακοποιοί που ήθελαν να διαθέσουν κτηνιατρικά φάρμακα αλλά, επειδή δεν είχαν την αναμενόμενη πελατεία, τελικά δεν τα κατάφεραν.

Σήμερα η κίνηση στο φαρμακείο σας πώς είναι;

Έχει μειωθεί και σε μας η κίνηση από τον καιρό που σταματήσαμε να καλύπτουμε τις ανάγκες κτηνιατρικών φαρμάκων για παραγωγικά ζώα και περιοριστήκαμε σε κατοικίδια, όπως σκύλους, γάτες, κότες, κουνέλια. Μετά τη γρίπη των πουλερικών, μάλιστα, ο κόσμος βάζει στο σπίτι του μόνο σκύλους και γάτες. Από την άλλη έχουν ανοίξει και πολλά pet shop, τα οποία μας έχουν πάρει επαγγελματική ύλη, ενώ έχουν ελαττωθεί και οι παραγγελίες από την επαρχία γιατί τώρα οι άνθρωποι εκεί τα προμηθεύονται κατευθείαν από τους κτηνιάτρους που έχουν άδεια να τα πωλούν.

Χρειάζεται ειδική άδεια για να πουλήσει κάποιος κτηνιατρικά φάρμακα;

Ειδική άδεια για την πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων δίνει η Νομαρχία και στα φαρμακεία και στους κτηνιάτρους. Η άδεια αυτή έχει μόνιμη ισχύ εκτός και αν ανακληθεί.

Στο παρελθόν χορηγούνταν τα ίδια φάρμακα σε ανθρώπους και ζώα. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει;

Ναι, συμβαίνει. Οι κτηνίατροι στην περιφέρεια, για να μην ταλαιπωρούν τους πελάτες τους, συνταγογραφούν ως επί το πλείστον ανθρώπινα φάρμακα. Μόνο όταν δεν υπάρχουν ανάλογα ανθρώπινα φάρμακα, συνταγογραφούν κτηνιατρικά.

Η διαφορά μεταξύ ανθρώπινων και κτηνιατρικών φαρμάκων ποια είναι;

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία έχουν στους ανθρώπους παρενέργειες, ενώ στα ζώα δεν έχουν. Ορισμένα αντιβιοτικά επίσης είναι κατάλληλα μόνο για τα ζώα. Κυρίως όμως αυτό που διαφέρει είναι η δοσολογία. Ειδικά φάρμακα χρειάζονται τα ζώα για παθήσεις από τις οποίες δεν πάσχουν οι άνθρωποι. Επίσης οι διατροφικές ανάγκες ανθρώπων και ζώων είναι διαφορετικές. Ο άνθρωπος, π.χ., δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για ασβέστιο όσο τα σκυλιά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που κτηνιατρικά φάρμακα δίνονται και σε ανθρώπους. Ορισμένοι Αφρικανοί, οι οποίοι καταναλώνουν κρέας ψημένο στον ήλιο, έχουν ταινίες στο εντερικό τους σύστημα, και αναγκαστικά τους χορηγούμε κτηνιατρικό φάρμακο γιατί δεν υπάρχει πάντα αντίστοιχο ανθρώπινο.

Για ποιες παθήσεις ζώων έρχονται πιο συχνά να σας ζητήσουν φάρμακα;

Για αναπνευστικές και δερματικές λοιμώξεις, για γαστρεντερίτιδες, για ωτίτιδες στα σκυλιά και στις γάτες. Έρχονται επίσης και για προληπτικούς λόγους, όπως για εμβόλια νοσημάτων που δεν συναντάμε στους ανθρώπους: αντιλυσσικό για τα σκυλιά, εμβόλιο της λευχαιμίας για τις γάτες, εμβόλιο της ηπατίτιδας, της λεπτοσπείρωσης κ.ά. Δίνουμε ακόμη προϊόντα για εξωπαράσιτα, για ψύλλους κ.ά., αλλά και για απολυμάνσεις χώρων κτλ.

Φάρμακα για την ευθανασία των ζώων έχετε;

Ναι, έχουμε. Αυτά δίνονται αυστηρά κατόπιν συνταγής. Είναι βαρβιτουρικά και χορηγούνται ενδοφλέβια.

Προμηθεύετε κτηνιατρικά φάρμακα και σε άλλα φαρμακεία;

Όχι. Χονδρική πώληση δεν κάνουμε εδώ. Δίνουμε μόνο σε κτηνιάτρους οι οποίοι δεν είναι μεταπωλητές, απλώς τα χρειάζονται για το ιατρείο τους.

Συμβουλές για τα ζώα σάς ζητούν οι πελάτες σας;

Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Παρέχουμε συμβουλές κυρίως για την πρόληψη διαφόρων νόσων. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο για ένα νέο φαρμακοποιό. Εγώ τις γνώσεις της απέκτησα με την πείρα. Ξεκινώντας έκανα πέντε χρόνια σε φαρμακείο στην Καλαμπάκα. Εκεί είχε παραγωγικά ζώα. Έτσι απέκτησα την αυτοπεποίθηση και μερικές βασικές γνώσεις. Όχι όμως όλες τις γνώσεις. Τις περισσότερες γνώσεις τις απέκτησα εδώ. Αξιολόγησα τα φάρμακα. Ξέρω ποιο είναι πραγματικά το καλό και ποιο δεν κάνει τίποτα. Ας μην ξεχνάμε ότι τις καλύτερες πληροφορίες τις παίρνεις από τον κόσμο. Έχω δει χιλιάδες πελάτες εδώ, με πάρα πολλά περιστατικά, και αυτό που έμαθα είναι ότι ουσιαστικά δεν πρέπει να κάνεις το γιατρό. Πρέπει να προσφέρεις τη βοήθειά σου μόνο σαν φαρμακοποιός, ασχέτως εάν ξέρεις πολλά πράγματα.

Ας πάμε τώρα στο επιχειρηματικό κομμάτι. Από πού τα προμηθεύεστε τα κτηνιατρικά φάρμακα;

Βασικά κατευθείαν από τις εταιρείες, σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά και με εκπτώσεις. Όσο πιο πολλά αγοράζεις τόσο πιο καλή έκπτωση σου κάνουν. Συνεργάζομαι με τις Ceva, Pfizer, Veterin, Vephar, Pharmanimal κ.ά.

Υπάρχει κανένα μειονέκτημα στ’ ότι πουλάτε κτηνιατρικά φάρμακα;

Ναι, γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι πουλάμε μόνο κτηνιατρικά φάρμακα. Ακούνε ο σκύλος μου, η γάτα μου, η κατσίκα μου μέσα στο φαρμακείο, βλέπουν και τα αξεσουάρ, οπότε λένε: «πάμε να φύγουμε, εδώ πουλάνε φάρμακα δια ζώα». Εμείς όμως είμαστε κανονικό φαρμακείο με όλα τα προϊόντα που έχουν όλα τα φαρμακεία.

Τι θα λέγατε σε ένα φαρμακοποιό που θα ήθελε να ξεκινήσει τμήμα με κτηνιατρικά στο φαρμακείο του;

Εγώ έχω συμβουλεύσει πάρα πολλούς φαρμακοποιούς. Η πώληση κτηνιατρικών στο φαρμακείο είναι μια φωτιά που δεν ανάβει εύκολα. Μόνο δοκιμαστικά μπορεί να ξεκινήσει. Αρχικά ο φαρμακοποιός θα πρέπει να αγοράζει μια ποσότητα που να είναι εφικτό να τη διακινήσει. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή. Θέλει υπομονή μέχρι να σε μάθει ο κόσμος.

Η Αθήνα πάντως το ξέρει το φαρμακείο σου.

Ναι, είναι πασίγνωστο στα κτηνιατρικά. Όλοι όσοι έχουν ζώα το ξέρουν, χρόνια τώρα. Βέβαια τώρα, επειδή έχουν ανοίξει πάρα πολλά καταστήματα που πουλάνε κτηνιατρικά, δεν έχει την αναμενόμενη κίνηση, όπως σας είπα και προηγουμένως, έτσι και εγώ έχω ρίξει το βάρος περισσότερο στα ανθρώπινα φάρμακα και στις συνταγές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Βλέπετε, ο κόσμος τώρα δεν έχει μετρητά.

Τα pet shop είναι αυτά που κυρίως έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό;

Βέβαια, γιατί τώρα έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά αλλά δίνουν φάρμακα και οι κτηνίατροι. Η πελατεία από την επαρχία, που ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των παραγγελιών μας, έχει πλέον μηδενιστεί. Δυστυχώς, είναι ένα επαγγελματικό πεδίο το οποίο έχει ξεφύγει από τα χέρια μας και έχει πάει στους κτηνιάτρους.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται στο φαρμακείο έχουν κάποια διαφορά σε σχέση με τα άλλα φαρμακεία επειδή έχετε κτηνιατρικά είδη;

Ελεγχόμαστε από το κτηνιατρικό τμήμα της Νομαρχίας Αττικής αλλά συγχρόνως και από τους επιθεωρητές των φαρμακείων. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει όμως ποτέ κανένα ζήτημα. Γιατί η Νομαρχία ξέρει το φαρμακείο, ότι κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, ξέρει ότι τα φάρμακα τα έχουμε χωριστά, είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα έχουμε μπερδεμένα, ότι δεν θα γίνει ποτέ λάθος, ότι δεν θα δώσουμε ποτέ φάρμακα χωρίς συνταγή.

Το τελευταίο που θα θέλαμε να ρωτήσουμε είναι το εξής: Ζείτε στην καρδιά της Αθήνας, πώς είναι η καθημερινότητα; Είναι διαφορετική από ένα άλλο φαρμακείο;

Είναι ίδια με ένα κεντρικό φαρμακείο με Έλληνες και πολλούς αλλοδαπούς πελάτες, η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε πολλούς φίλους τετραπόδων.

Το μέλλον του φαρμακείου σου πώς το φαντάζεσαι;

Ευοίωνο για ένα νέο άνθρωπο που θα ασχοληθεί δυναμικά μαζί του γιατί εγώ είμαι πλέον σε μια ηλικία προς αποχώρηση από το επάγγελμα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
Θα είναι πρώτη νέα παραγωγική εγκατάσταση της εταιρείας στον 21ο αιώνα






Σχετικά άρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
ΦΣΘ: Διαθέσαμε τουλάχιστον 130.000 self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση