Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακεία: 500 χιλιάδες επισκέψεις κάθε μέρα για προϊόντα self-care

24/7/2024 10:43:40 μμ
Μεγάλη οικονομική άνθηση με υψηλούς τζίρους και χιλιάδες νέα σκευάσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Χρυσή εποχή» για τις πωλήσεις σημειώνουν οι εταιρείες που διακινούν προϊόντα αυτοφροντίδας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες δαπανούν 1,2 δισ. ευρώ για την αγορά ΜΗΣΥΦΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care). 


Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη του κλάδου.


Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των ΜΗΣΥΦΑ», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR (Compound Annual Growth Rate) τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη».

1 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν κάθε μέρα προϊόντα αυτοφροντίδας

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο Γ. Καρέλος παρουσίασε στοιχεία που δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά αυτών των προϊόντων. Στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον ιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε ιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα. Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Η οικονομική αξία της αυτοφροντίδας

Ο ομιλητής σημείωσε ότι για κάθε €1που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά €6,7 για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από τη λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και €563 εκατ. στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ -όπως αναφέρθηκε- κομβικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στην ΠΦΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η μέση έκπτωση προϊόντων ήταν 38% επί της ΠΛΤ πώλησης






Σχετικά άρθρα

Στο +1% συγκρατήθηκε ο τζίρος για τα οnline φαρμακεία το 1ο εξάμηνο του 2024
Η μέση έκπτωση προϊόντων ήταν 38% επί της ΠΛΤ πώλησης
Υπογράφτηκε η σύμβαση ΗΔΙΚΑ-ΠΦΣ
Ορίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δράσεις δημόσιας υγείας
Οι προοπτικές της ΑΙ στο φαρμακείο
Οι φαρμακοποιοί καλούνται να αναλάβουν έναν πιο ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων