Την πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ζήτησε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά. Ο υπουργός επισήμανε στον ΕΟΦ ότι τα διαθέσιμα σκευάσματα θα πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά, ενώ «απείλησε» με ποινικές κυρώσεις αλλά και άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών φαρμακείων, στην περίπτωση που αρνηθούν να συμμορφωθούν με την οδηγία ή καταθέσουν ψευδείς ποσότητες. Το f.daily επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της αγοράς με την ερώτηση: «Σας βρίσκει σύμφωνους το εν λόγω μέτρο; Πόσο αποτελεσματικό θα είναι στη διαχείριση του προβλήματος;».
Ο Βασίλης Μπιρλιράκης, πρόεδρος της ΟΣΦΕ απάντησε: «Είναι ηθικό και επαγγελματικό καθήκον των συνεταιρισμών φαρμακοποιών να συμβάλλουν με κάθε διαθέσιμο μέσο στην άμβλυνση των ελλείψεων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, αφού το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει, εμείς θα φροντίσουμε να δώσουμε τα στοιχεία αποθεμάτων που έχουμε για τους κωδικούς φαρμάκων που έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους. Επιμένουμε όμως ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας και θα δίνει λύση όχι προσωρινή αλλά μόνιμη στο πρόβλημα».
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δηλώσουμε τα αποθέματα. Δεν μπορεί όμως να ελέγχεται διαρκώς μόνο ένας κλάδος από τους τρεις που είναι στην αλυσίδα του φαρμάκου και πάλι να μην υπάρχει αποτέλεσμα με τις ελλείψεις. Εδώ και 20 χρόνια γίνονται μονίμως έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες και επιβάλλονται αυστηρότατοι περιορισμοί στις εξαγωγές, αλλά παρόλα αυτά οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Επομένως θα πρέπει οι ιθύνοντες να σκεφτούν ότι δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα και να ελέγξουν συνολικά όλους τους κρίκους της αλυσίδας.
Εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προσφύγαμε αρμοδίως στο υπουργείο και στον ΕΟΦ δύο φορές με στοιχεία για συγκεκριμένες εταιρείες και φάρμακα, καθώς έχουμε διαπιστώσει μείωση στις ποσότητες που εισάγουν στην Ελλάδα έως και 70% την τελευταία τριετία. Και κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε μειωμένες εισαγωγές, θα ενημερώνουμε. Ελπίζουμε μόνο να γίνουν όντως οι έλεγχοι, διαφορετικά θα χρειαστεί να πάμε στη δικαιοσύνη.
Επίσης, μας δηλώθηκε αρμοδίως και από την πλευρά του ΠΦΣ και από την πλευρά του ΕΟΦ και του υπουργείου ότι τα συνταγογραφούμενα (ελλειπτικά) φάρμακα για σοβαρές παθήσεις θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού όπως συμβαίνει και στα άλλα κράτη της Ευρώπης. Αν γίνουν όλα αυτά, σίγουρα θα βελτιωθεί η εικόνα των ελλείψεων. Εξάλλου είναι αναμενόμενες ορισμένες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, λόγω μειωμένης παραγωγής δραστικών ουσιών, οι οποίες σε ένα ποσοστό 80% παράγονται στην Ινδία και στην Κίνα και άρα μειώνεται η παραγωγή των φαρμάκων».