Πλήρη αναδιάταξη της αγοράς φαρμάκων προμηνύει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα.
Η μείωση που αναμένεται να φέρει στη φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται στο 12% μεσοσταθμικά, αναμένοντας να εξοικονομήσει περίπου 300 εκ. ευρώ.
Με την αναμενόμενη απόφαση για την ισχύ του νέου δελτίου τιμών, θα προβλέπεται 15θήμερο περιθώριο διάθεσης των αποθεμάτων των φαρμάκων με τις σημερινές τιμές.
Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε αργά χθες το βράδυ η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, ύστερα από την παρουσίαση των νέων τιμών από τη διοίκηση του Ε.Ο.Φ., που ανέλαβε την κοστολόγηση προ δεκαπενθημέρου.
Σύμφωνα με παράγοντες της Επιτροπής, υπάρχουν πολλά λάθη στους κωδικούς κατάταξης των φαρμάκων και σε άλλα τεχνικά ζητήματα που αναμένεται να διορθωθούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα περιληφθούν καινούριες θεραπείες στο νέο αυτό δελτίο τιμών.
Επίσης, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι από τη μεθοδολογία που τήρησε ο Ε.Ο.Φ. είναι διαφανής ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κοστολόγηση των προϊόντων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ε.Ο.Φ., αναζητήθηκαν οι αρχικές τιμές του κάθε φαρμάκου, από τα στοιχεία που υπάρχουν στον οργανισμό από το 1987, και οι τιμές των πρωτοτύπων μειώθηκαν κατά 50%.
Τα εκτός πατέντας φάρμακα που δεν έχουν ακόμη γενόσημο, τιμολογήθηκαν βάσει των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, ενώ για αυτά που διαθέτουν γενόσημα, τηρήθηκε ο διαχωρισμός αδειοδότησης πριν και μετά το 2000, ώστε να μην υπάρξει ραγδαία πτώση των τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα, που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά.
Στα γενόσημα, δόθηκε η τιμή αναφοράς, εκτός αν είχαν άδεια κυκλοφορίας πριν το 1999, οπότε η μείωση ήταν 3-10% ανάλογα με την τιμή που έχουν μέχρι σήμερα.
Στην περίπτωση που η τιμή τους ήταν χαμηλότερη του 80% του πρωτοτύπου τους, δόθηκε και πάλι η τιμή αναφοράς.
Με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη, κοστολογήθηκαν γενόσημα που θεωρούνται μοναδικά στη χώρα μας.
Δεν ανατιμολογήθηκαν τα παρεντερικά διαλύματα (οροί),
ούτε τα παράγωγα αίματος (ανοσοσφαιρίνες) τα οποία είναι σε μόνιμη έλλειψη
τελευταία, λόγω της παραμονής μίας μόνο εταιρίας στην αγορά.
Πηγή: iatropedia.gr