Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Κιλκίς: Ο Φαρμακοποιός ως πάροχος πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας

11/11/2009
«Απαξιώθηκε από την Κυβέρνηση ο κλάδος μας σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Άρθρο-παρέμβαση του Δημήτρη Αγαθόπουλου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, με αφορμή την εξαίρεση του φαρμακευτικού κλάδου από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης A/H1N1 και την απαξίωση που υφίσταται εξ’ αυτού το λειτούργημα του φαρμακοποιού:


«Αυτό το διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της επίμονης προσπάθειας της Κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, μέσω των ΜΜΕ, να πεισθεί ο κόσμος για εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης Α/Η1Ν1.

 

Ο τρόπος είναι φανερά άκομψος και ουσιαστικά δεν πείθει όταν μεγάλη μερίδα των επιστημόνων, από τους πιο έγκριτους, δε συμφωνεί με τον γενικό εμβολιασμό, δε συμφωνεί με τον εμβολιασμό σε πολύ μικρά παιδιά και είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις έγκυες γυναίκες. Την στιγμή μάλιστα που ο πολύ μικρός χρόνος προετοιμασίας του εμβολίου δεν δίνει ασφαλή αποτελέσματα, όταν στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου που μόλις τελείωσε ο χειμώνας δεν είχαμε σοβαρά πανδημικά φαινόμενα και όταν κατά γενική ομολογία τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της κοινής γρίπης αλλά και οι θάνατοι ποσοστιαία λιγότεροι.

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτόν τον ιό είναι η πολύ γρήγορη και εύκολη εξάπλωσή του. Τα προφυλακτικά μέτρα καθαριότητας, αερισμού των χώρων και ενίοτε της απομόνωσης ή του κλεισίματος των σχολείων είναι απαραίτητα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το κλίμα πανικού δεν δικαιολογείται, πολύ περισσότερο όταν ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός έχουν εκδώσει κάποια γενική οδηγία για τον πανδημικό εμβολιασμό. Η πορεία προς τον χειμώνα θα δείξει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση και ίσως παρθούν κάποια μέτρα επιπλέον.

 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η πολιτεία εξέδωσε σχέδιο αντιμετώπισης εντάσσοντας στο σχεδιασμό όλο σχεδόν το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό και όλες τις μονάδες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων. Μέχρι εδώ όλα καλά.

 

Απαξιώθηκε όμως ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Φαρμακοποιών, ως να μην υπάρχουν, ως να μη θεωρούνται επιστημονικό δυναμικό, σαν να είναι ανίκανοι να συμμετάσχουν και αυτοί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της γρίπης, ως ανίκανοι να μπορούν να εμβολιάσουν το κοινό, όταν ο καθένας για την κοινή γρίπη θα έχει εμβολιάσει κατά την διάρκεια του χειμώνα από 150-300 άτομα, σαν να μην υπάρχουν 11.000 σημεία εμβολιασμού (Φαρμακεία) και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, με οργανωμένη υποδομή για την ασφαλή φύλαξη των εμβολίων και το κυριότερο να μην θεωρούνται το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

 

Να σημειώσω ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε επίσημα να ενταχθούν τα φαρμακεία στο σχεδιασμό, χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι στιγμής από κανέναν. Για να μην υπάρξει δε καμία παρεξήγηση, η προσφορά μας δεν περιλάμβανε καμία οικονομική απαίτηση διότι το εμβόλιο θα δινόταν δωρεάν όπως σε όλες τις υγειονομικές κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες.

 

Πρέπει να απαιτήσουμε σαν κλάδος να δοθεί μια απάντηση, πρέπει να διεκδικήσουμε τον θεσμικό και επιστημονικό μας ρόλο, πρέπει να πείσουμε ότι πρωτίστως είμαστε ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ και δευτερευόντως επιχειρηματίες.

 

Ανοίγω αυτή τη συζήτηση γιατί η υποβάθμιση του φαρμακευτικού κόσμου από την πλευρά της πολιτείας ήταν πολύ εμφανής. Επιβάλλεται να δοθεί μια απάντηση.

 

Αγαθόπουλος Δημήτρης, Πρόεδρος Φ.Σ. Κιλκίς».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ