Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Ηρακλείου: 'Ανοιξε το διάλογο για μια φιλική προς την οικογένεια πολιτική φαρμάκου

6/2/2023 8:30:07 μμ
Κατέθεσε προτάσεις ενώπιον του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχία προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη γενικά αλλά και στην Ελλάδα ιδιαίτερα, κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε -σε σύγκριση με το 2011- κατά 3,5% με ορισμένες περιφέρειες να σημειώνουν μείωση ακόμα και κατά 10%. Επιπλέον δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας, περίπου κατά 450.000, που θα οφείλεται κατά 60% στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων και κατά 40% στο επίσης αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο.
Η πολιτεία αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα και πρόσφατα μάλιστα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατέθεσε μια δέσμη έξι προτάσεων για τη στήριξη της γεννητικότητας που αφορούν τη φορολογική και τη στεγαστική πολιτική και την παροχή κινήτρων για όσες οικογένειες επιθυμούν να αυξήσουν τα μέλη τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Φ.Σ. Ηρακλείου έλαβε και αυτός με τη σειρά του μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα από την πλευρά της φαρμακευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, μέλη του Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αριστοτέλη Σκουντάκη, κατέθεσαν στο βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη μια σειρά προτάσεων, που αποσκοπούν στη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες ως προς τα οικονομικά βάρη της ανατροφής των παιδιών. Αν και τα ακόλουθα μέτρα χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης και επιστημονικής επεξεργασίας, οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου μεταξύ άλλων πρότειναν : 
  • να εφαρμοστεί 0% συμμετοχή για όλες ανεξαιρέτως τις παιδιατρικές συνταγές φαρμάκων και για τις συνταγές που αφορούν εγκυμονούσες και λεχώνες για όλα τα φάρμακα και όλες τις παθήσεις
  •  να παρέχεται το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να καταχωρούν συνταγές για ΜΗΣΥΦΑ ή συμπληρώματα διατροφής στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε στη συνέχεια να αποζημιώνονται πλήρως από το ασφαλιστικό ταμείο 
  • τη δωρεάν χορήγηση αντιφθειρικών θεραπειών στα σχολεία 
  •  τη χορήγηση από ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να αυξηθεί η αίσθηση ασφάλειας και προστασίας που κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη των παιδιών, ενώ ελπίδα του Συλλόγου είναι πως η πρωτοβουλία τους αυτή θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε συνολικά να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολιτικών που -υπό την επίβλεψη του Κράτους- θα ανατρέψουν την πορεία προς τη δημογραφική συρρίκνωση. Ο βουλευτής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των φαρμακοποιών του Ηρακλείου και δεσμεύτηκε να ενημερώσει με τη σειρά του την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβουλία τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς