Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ.Α.: Περί ωραρίου και μείωσης ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών

27/4/2011
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο:

 

"Αθήνα, 27/4/2011

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

Τον τελευταίο καιρό, για άλλη μια φορά, τα φαρμακεία μας βιώνουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία διαβάλλουν εσκεμμένα ή όχι το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Γνωρίζουμε ότι στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο υπάρχει άρθρο που αφορά στη μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού, ενώ στον πρόσφατο νόμο 3918/2011, άλλο άρθρο ανοίγει την πόρτα για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

 

Όσον αφορά το ποσοστό κέρδους, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτό είχε ρυθμιστεί οριστικώς και αμετακλήτως με τη σύμφωνη γνώμη σας από το προηγούμενο Μνημόνιο, το οποίο όρισε ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού θα μπορούσε να γίνει και με άλλο ισοδύναμο μέτρο. Εσείς μάλιστα είχατε προτείνει σαν ισοδύναμο μέτρο την κλιμακωτή έκπτωση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (rebate), την οποία αποδεχθήκαμε με τα ποσοστά που εσείς ορίσατε, ώστε να λήξει πλέον το θέμα και να σταματήσει η παραφιλολογία περί μεγάλου ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

 

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό κέρδους μας ήταν μέχρι πρότινος περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.F.P.I.A. 2010). Μειώθηκε όμως από την αποδοχή της ρύθμισης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η οποία όρισε το ποσοστό κέρδους για αυτά τα φάρμακα στο μισό ακριβώς του υφιστάμενου για τα υπόλοιπα φάρμακα. Με την πρόσφατη δε εφαρμογή του rebate, από 1/4/2011, το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι πλέον από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (D.G.I.P., E.U., 2011).

 

Είναι αλήθεια ότι έχουμε προσφέρει πολλά στο Ελληνικό κράτος και έχουμε συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση που εμείς πρώτοι από όλους στηρίξαμε, ούτε στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον ελληνικό λαό αμισθί, πράγμα που πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται.

 

Όσον αφορά το ωράριο, στην Ελλάδα έχουμε, με διαφορά, τα περισσότερα φαρμακεία που λειτουργούν εκτός ωραρίου σε όλη την Ευρώπη, ενώ μόνο τα διανυκτερεύοντα μας είναι πολύ περισσότερα στην Αττική από ότι όλα μαζί τα εκτός ωραρίου φαρμακεία σε άλλες πρωτεύουσες και πόλεις τις Ευρώπης.

 

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στην Αττική λειτουργούν περίπου 25 φαρμακεία εκτός ωραρίου μόνο για το κέντρο της Αθήνας (συνολικά ξεπερνούν τα 50 για όλη την Αττική), όταν στη Ρώμη υπάρχουν 4 φαρμακεία ανοικτά εκτός ωραρίου, στη Μαδρίτη 6, στη Βαρκελώνη 3 και στο Βερολίνο 2 φαρμακεία πέραν του ωραρίου για κάθε μία από τις 5 περιφέρειες της πόλης (Σύνολο 10). Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η εργασία στο φαρμακείο εκτός ωραρίου αμείβεται ως υπερωριακή απασχόληση ενώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ούτε ποτέ τέθηκε ως αίτημα των φαρμακοποιών.

 

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλο επάγγελμα, ούτε να εξομοιωθεί με το επάγγελμα του εμπόρου και αυτό διότι το φάρμακο δεν είναι εμπορικό αγαθό αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Ας μην ξεχνάμε ότι το φαρμακευτικό επάγγελμα διέπεται από νόμους και οδηγίες των ασφαλιστικών ταμείων, που το καθιστούν εφάμιλλο με οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό επάγγελμα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

 

Συνεπώς ο φαρμακοποιός, ο οποίος φέρει ευθύνη ως σύμβουλος και πάροχος φροντίδας υγείας, δεν είναι δυνατόν να εργάζεται ασταμάτητα και χωρίς ωράριο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων θέτει και άλλο ένα σοβαρό ερώτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί: αν ο κάθε φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να ανοίγει το φαρμακείο του κατά την κρίση του, πως θα γνωρίζει ο πολίτης που μπορεί να βρει φαρμακείο τη στιγμή που το χρειάζεται;

 

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι λόγω του τουρισμού την περίοδο του θέρους, στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς, τα φαρμακεία διαφοροποιούν τα ωράρια τους αναλόγως με τις ανάγκες του πληθυσμού.

 

Κύριε υπουργέ, ο κλάδος πρέπει να ηρεμήσει. Θα ήταν χρήσιμο να συνειδητοποιούσατε ότι έχετε στα χέρια σας ένα διαλυμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο μεν έτσι παραλάβατε, αλλά που αν συνεχίζει να λειτουργεί, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά και τις δωρεάν υπηρεσίες του ελληνικού φαρμακείου!

 

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν τα φαρμακεία δεν προέβαιναν στην προχορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους, στους οποίους αδυνατούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να κλείσουν εμπρόθεσμα ραντεβού. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν το φαρμακείο με δική του οικονομική ζημιά δεν διακινούσε τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία τα περισσότερα νοσοκομεία αδυνατούν να διακινήσουν. Σκεφτείτε ότι η περίθαλψη των ασφαλισμένων, κυρίως του ΟΠΑΔ αλλά και άλλων μικρότερων ταμείων, γίνεται χάρη στην αφέλεια, την καλή θέληση και την χρηματοδότηση των φαρμακοποιών και την προσδοκία για χρήματα που έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν γνωρίζουν πότε και εάν θα πάρουν.

 

Τι θα κάνετε αν με αυτή την πολιτική σας και τις εκτός πραγματικότητας παραινέσεις συμβούλων σας το Ελληνικό φαρμακείο καταρρεύσει; Όσοι σας λένε ότι έχουν ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις σας λένε ψέματα! Δεν υπάρχει καμία λύση και την κρίσιμη στιγμή θα σας αφήσουν μόνο σας απέναντι στην οργή ασφαλισμένων, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και με το σύνολο του πολιτικού κόστους να σας βαραίνει!

 

Οφείλετε να κατανοήσετε ένα κλάδο που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει τα μέγιστα, αν θέλετε να εξακολουθεί να προσφέρει. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι δεν αυξάνουμε εμείς τις φαρμακευτικές δαπάνες, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να καταλάβουν επίσης ότι το φαρμακείο δεν είναι κατάστημα, όπως το θέλουν οι 12 φαρμακοποιοί που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον του Υπουργείου Υγείας. Αυτοί, αν κάνετε μια μικρή έρευνα θα διαπιστώσετε ότι έχουν φαρμακεία σε κεντρικά σημεία, που εξυπηρετούν κυρίως το εμπόριο και λιγότερο την επιστήμη”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενδέχεται να σχετίζεται με οπτική νευροπάθεια
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους






Σχετικά άρθρα

Peifasyn Academy: Το πρώτο Live Webinar της χρονιάς είναι γεγονός
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους
«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί
ΠΦΣ:Δεν θα δεχθούμε να εφαρμοστεί ο OTP σε συνταγές φαρμάκων
Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Φ.Σ. Κοζάνης: Διοργανώνει ημερίδα για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα
Και καλωσορίζει τη νέα της διαδικτυακή πύλη εφημεριών