1. Επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) προς τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη:
"Αθήνα, 12/4/2011
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Τους τελευταίους μήνες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είναι αποδέκτης εγγράφων από τα περισσότερα Ταμεία, με τα οποία το καθένα ορίζει παραμέτρους όσον αφορά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του.
Πρόσφατο παράδειγμα το ΙΚΑ, το οποίο έχει εκδώσει σε διάστημα ενός μήνα, τέσσερα τουλάχιστον έγγραφα, με τα οποία τροποποιεί τον ήδη υπάρχων τρόπο συνταγογράφησης για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και για τα φάρμακα Lifestyle, τον τρόπο κατάθεσης συνταγών στο Ίδρυμα καθώς και τον τρόπο εκτέλεσης των ηλεκτρονικών συνταγών.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός ο κυριολεκτικός βομβαρδισμός πληροφοριών και διαφοροποιήσεων από το κάθε Ταμείο, καθιστά την εργασία μας σχεδόν αδύνατη. Εκτός του ότι ο χρόνος προσαρμογής που μας δίνεται είναι από ανύπαρκτος έως ελάχιστος, ο όγκος των πληροφοριών που δεχόμαστε είναι τόσο μεγάλος, που είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθείται από τα μέλη μας και να αφομοιώνεται.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί έντονα, είναι ότι οι ιατροί του κάθε ασφαλιστικού ταμείου ενημερώνονται πολύ αργότερα από ότι οι φαρμακοποιοί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ατελείωτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που πηγαίνουν από το φαρμακείο στον ιατρό και από τον ιατρό στο φαρμακείο, διότι οι ιατροί αρνούνται να συμμορφωθούν.
Πως είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους φαρμακοποιούς κάποια οδηγία από οποιοδήποτε ταμείο για την οποία οι γιατροί του δεν έχουν ιδέα;
Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε των ανωτέρω θεμάτων και όπως ορίσετε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους Διοικητές και Προέδρους των ασφαλιστικών φορέων ώστε να αποφασισθεί και να οριστικοποιηθεί η ενιαία φαρμακευτική περίθαλψη”.
2. Επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) προς τον διοικητή του Ι.Κ.Α., Ροβέρτο Σπυρόπουλο:
"Αθήνα, 12/4/2011
Αξιότιμε κύριε Διοικητά
Δια της παρούσης θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για τις διαφοροποιήσεις που θέτετε σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων από το Ταμείο σας, σε σχέση με υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τα υπ' αριθ. Γ55/837, Γ55/838 και Γ99/214 έγγραφά σας, διαφοροποιείτε π.χ. τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), αναλόγως αν πρόκειται για φάρμακα βραχείας νοσηλείας σε νοσοκομείο ή για Φ.Υ.Κ. που χορηγούνται από φαρμακεία του Ιδρύματος σας, διαχωρίζοντας τα σε φάρμακα που είναι ενέσιμα ή χάπια.
Επίσης, διαφοροποιείτε τη χορήγηση των φαρμάκων lifestyle, απαγορεύοντας εντελώς τη χορήγηση τους, εκτός από 5 φάρμακα για τα οποία την επιτρέπετε, με συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν είναι δυνατόν συνταγή με lifestyle φάρμακα, η οποία συνοδεύεται από γνωμάτευση, που σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση αναγράφει συνοδό νόσο, να τη δέχονται όλα τα ταμεία και το ταμείο σας να ορίζει άλλο τρόπο χορήγησης.
Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται ειδικά για φάρμακα βραχείας νοσηλείας η λέξη «στερούμεθα» επί της γνωμάτευσης και όχι επί της συνταγής, πράγμα που είναι πρωτοφανές.
Δεν είναι δυνατόν άλλα ασφαλιστικά ταμεία να θέλουν ξεχωριστά τιμολόγια όπως ορίζει ο νόμος, για τα Φ.Υ.Κ. ώστε να τα πληρώνουν άμεσα, αλλά και να τα εξαιρούν από το rebate (όπως και πάλι ορίζει ο νόμος) και εσείς να διαφοροποιείστε σε αυτό, χωρίς να έχουμε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα παρακρατείτε rebate στο σύνολο του τιμολογίου.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει για το Ταμείο σας δίμηνη συνταγή και μάλιστα με υποχρεωτική θεώρηση από ελεγκτή του Ταμείου σας, τη στιγμή που κανένα άλλο Ταμείο δεν επιτρέπει τις δίμηνες συνταγές.
Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε ειδικά για τα φάρμακα βραχείας νοσηλείας να εκδίδονται χειρόγραφες συνταγές, κάτι το οποίο είναι άλλη μια εξαίρεση που προστίθεται στις ιδιαιτερότητες του Ταμείου σας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι φαρμακοποιοί δε συνεργάζονται μόνο με το Ταμείο σας και βομβαρδίζονται καθημερινά με πληροφορίες και οδηγίες σε τέτοιο βαθμό, που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις διαφοροποιήσεις, που κάθε ταμείο δύναται να προβαίνει κατά το δοκούν.
Η διαφορετική αντιμετώπιση της χορήγησης των φαρμάκων από κάθε ταμείο, εκτός του ότι μας βρίσκει εντελώς αντίθετους όσον αφορά την ουσία του πράγματος (εφόσον όλοι ασφαλισμένοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο), καταργεί και την ενιαία φαρμακευτική περίθαλψη πράγμα που επιφέρει μεγάλη ρήξη μεταξύ των φαρμακοποιών και των ασφαλισμένων, καθώς οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταλάβουν για ποιο λόγο ταλαιπωρούνται.
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, διότι θεωρούμε εντελώς άδική την περικοπή συνταγής που θα εκτελεστεί στα φαρμακεία μας λόγω κάποιας τυπικής παράλειψης ή που μπορεί να παρεκκλίνει από τις οδηγίες που δίνει το Ταμείο σας.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως ορίσετε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση μαζί μας, παρουσία της κυρία Λίτσα και των αρμοδίων του Ιδρύματός σας, ώστε να συζητήσουμε όλα τα ανωτέρω θέματα".