Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ.Α.: Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

17/1/2013
Έκτακτη ενημέρωση από τον Φ.Σ.Α. για την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα του κλάδου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έκτακτη ενημέρωση από τον Φ.Σ.Α. για την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα του κλάδου:

 

Αθήνα, 17/1/2012

 

Το απόγευμα της 15ης/1/2013 αντιπροσωπεία του Φ.Σ.Α. συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο όπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Το ωράριο των εφημεριών.
  • Η απαράδεκτη εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, μέθοδος πληρωμής των χρεών του 2011 σε ατομικούς λογαριασμούς που δεν υφίστανται και σε τράπεζες που έχουν κλείσει.
  • Οι πληρωμές ΕΟΠΥΥ που αφορούν τις συνταγές Οκτωβρίου 2012.

Όσον αφορά το Διευρυμένο Ωράριο το οποίο εφάρμοσε ο πρώην υπ. Υγείας κ. Λοβέρδος, μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν επιλογή προσωπική, αλλά επιβολή της Τρόικας. Ως εκ τούτου η κατάργησή του θα πυροδοτούσε τα ΜΜΕ, τα οποία θα μιλούσαν καθημερινά για «κλείσιμο» του επαγγέλματός μας.

 

Έγινε ανάλυση του προβλήματος των διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων και ο υπουργός ενημερώθηκε πλήρως για τις θέσεις του Συλλόγου.

 

Για το απαράδεκτο σύστημα πληρωμής που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ για τα χρέη του ΟΠΑΔ, μας ενημέρωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση και ότι είναι εντελώς αντίθετος, από τη στιγμή που η προκαταβολή δόθηκε άνετα και γρήγορα μέσω του Συλλόγου.

 

Μας ενημέρωσε επίσης, ότι όλοι οι Διοικητές και Πρόεδροι των Α.Τ. αλλάζουν, πλην του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την πιθανή καθυστέρηση των πληρωμών για τις συνταγές του Οκτωβρίου 2012, από τα υπόλοιπα ταμεία που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ. Συμπλήρωσε πάντως, ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για την γρηγορότερη πληρωμή μας.

 

Χθες 16/1/2013, πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. του Φ.Σ. Αττικής στο οποίο παρευρέθηκαν και κάποιοι τομεάρχες.

 

Συνοπτικά οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι εξής:

 

1. Ωράριο Εφημεριών: Οι διημερεύσεις θα είναι από 08:00 έως 17:00 και των διανυκτερεύσεων από 17:00 έως 08:00 της επομένης, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Για τις Δευτέρες και τις Τετάρτες και μόνο για αυτές τις μέρες, θα υπάρξει αναστροφή των ήδη υπαρχόντων καρτελών, ώστε οι διημερεύσεις να γίνουν διανυκτερεύσεις και το αντίστροφο. Ουδεμία άλλη αλλαγή θα υπάρξει προς το παρόν.

Οι αιτήσεις που παρελήφθησαν μέχρι σήμερα συναδέλφους για το άνοιγμα του Σαββάτου, πολλές εκ των οποίων υπεβλήθησαν εξ ανάγκης, ήταν ελάχιστες, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πείραμα που κάναμε για να διαπιστώσουμε τη θέληση της βάσης για άνοιγμα του ωραρίου κατά την ημέρα του Σαββάτου, απέδειξε ότι οι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό το ωράριο. Άλλωστε, όπως δηλώθηκε κατΆ επανάληψη, το Σάββατο, πλην των φαρμακείων, όλοι οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απέχουν. Να ληφθεί μάλιστα υπόψη το γεγονός, ότι οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να είναι ανοικτές πλην των εφημερευουσών.

 

2. Δημοσιεύματα των ΜΜΕ για παράνομες πράξεις φαρμακοποιών: την περασμένη εβδομάδα, γνωστά ΜΜΕ ανέφεραν ότι 40 περίπου φαρμακοποιοί ζημίωσαν το δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις με συνταγογραφήσεις και εξαγωγές φαρμάκων χωρίς κουπόνια. Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. αυθημερόν βρήκε τον κ. Στασινόπουλο Γραμματέα της ΣΔΟΕ, ο οποίος αρνήθηκε να του δώσει περισσότερες πληροφορίες. Την επόμενη ημέρα ο Φ.Σ.Α. ζήτησε και εγγράφως από τη ΣΔΟΕ, αυτά που ο κ. Στασινόπουλος αρνήθηκε να τον πληροφορήσει. Απευθυνθήκαμε επίσης και στα ΜΜΕ τα οποία ποίησαν τη Νήσσα.

Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. αποφάσισε χθες να αποστείλει εξώδικο προς τη ΣΔΟΕ με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας όχι μόνο τα στοιχεία και το είδος των παράνομων πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται οι φαρμακοποιοί, αλλά και την προστασία του κλάδου, ώστε να μη διαδίδονται φήμες χωρίς αποδείξεις, διαφορετικά θα ακολουθούν μηνύσεις.

 

3. Αναδρομικό rebate: Επειδή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιείχε το αναδρομικό rebate έγινε νόμος του κράτους, το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. αποφάσισε να προσφύγει ατομικά και μόνο ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντος, όταν αυτό κρατηθεί από την πρώτη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη του Φ.Σ.Α.

 

4. Προγράμματα ΕΣΠΑ: εντελώς ξαφνικά, χθες εξαιρέθηκαν τα φαρμακεία από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, χωρίς καμία αιτιολογία. Εντός της ημέρας, θα αποστείλουμε έγγραφο στο υπ. Ανάπτυξης, ζητώντας την επανένταξη των φαρμακείων στα εν λόγω προγράμματα, αφού είναι απαράδεκτο ο κλάδος που έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία, να εξαιρείται της βοήθειας των προγραμμάτων αυτών.

 

5. Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μας απέστειλε έγγραφο με το οποίο ζητούσε να παραλάβει από εμάς εγγράφως (σε έντυπη και επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή) όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις πληροφορίες για τα φαρμακεία που έχουν ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο, την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο και τις καρτέλες εφημεριών, τις αποφάσεις του Δ.Σ. που αφορούν την ανάρτηση ή μη των συγκεκριμένων φαρμακείων στους πίνακες/καρτέλες εφημεριών κ.λπ.

Το Δ.Σ. αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να απαντήσει στο έγγραφο, εκθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα που προφανώς η επιτροπή ανταγωνισμού αγνοεί.

 

6. Ελλείψεις Φαρμάκων: Τον τελευταίο καιρό οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί και ο ΕΟΦ το μόνο που έχει κάνει, είναι να βάζει κανόνες για το πότε θεωρείται ότι είναι σε έλλειψη ένα φάρμακο. Όπως γνωρίζουμε, οι ελλείψεις των φαρμάκων εντείνονται και για αυτό το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. αποφάσισε να εκδώσει Δ.Τ. καταγγέλλοντας όλους τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας την άμεση ομαλοποίηση της αγοράς πριν θρηνήσουμε θύματα.

 

7. Αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα μας πινακίδα που αφορά την υποχρέωση των πελατών να ζητούν απόδειξη λιανικής πίστωσης από τα καταστήματα. Το έντυπο θα μοιραστεί σε όλα μας τα μέλη από την 1η/2/2013. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το κατεβάσουν και από την ιστοσελίδα μας, και θα πρέπει να το αναρτήσουν σε εμφανές σημείο στο φαρμακείο τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση