Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ.Α.: «Αθέμιτες πρακτικές εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες»

10/9/2010
Προβλήματα στη διακίνηση των 89 ακριβών φαρμάκων και των φαρμάκων σε έλλειψη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) καταγγέλλει αθέμιτες-παράνομες πρακτικές που εφαρμόζουν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της διακίνησης των 89 φαρμάκων υψηλού κόστους και των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη και ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου για την ορθή εφαρμογή της σχετικής Αγορανομικής διάταξης, την απρόσκοπτη εκτέλεση του φαρμακευτικού λειτουργήματος και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

 

 

«Αθήνα, 9/9/2010

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Δια της παρούσης, θέλουμε να καταγγείλουμε την πολιτική που εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες απέναντι στα φαρμακεία μας.

 

Η πολιτική αυτή αφορά δυο σκέλη: το πρώτο σκέλος έχει σχέση με τα 89 Φάρμακα Υψηλού Κόστους που χορηγούνται πλέον και από τα φαρμακεία μας και το δεύτερο, με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη στην Ελληνική Αγορά.

 

Όσον αφορά τα 89 Φάρμακα Υψηλού Κόστους, σύμφωνα με την νέα αγορανομική διάταξη, χορηγούνται πλέον και από τα ιδιωτικά φαρμακεία μέσω φαρμακαποθηκών, οι οποίες για αυτό το λόγο έχουν κέρδος 2,5%. Οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως π.χ. Roche, Janssen Cilag, Genesis κτλ, αρνούνται να χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά στις αποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους παραπέμπουν τα μέλη μας στις εταιρείες για να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά. Τότε τα μέλη μας έρχονται αντιμέτωπα με την απαίτηση των εταιρειών να πληρωθούν για τα φάρμακα αυτά τοις μετρητοίς ή με επιταγή ημέρας, καρπωνόμενες επιπλέον και το κέρδος 2,5% των φαρμακαποθηκών.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε σε εποχές που τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές των οφειλών τους προς τα μέλη μας, δεν είναι δυνατόν ο φαρμακοποιός να προμηθεύεται τα φάρμακα αυτά με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να περιμένει μετά από μήνες να εισπράξει τα χρήματα του από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να κατανοήσετε πως με τη διαδικασία που σας περιγράφουμε παραπάνω, η εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης είναι αδύνατη.

 

Όσον αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων, και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τις φαρμακευτικές εταιρείες, έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής: οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως π.χ. η Pfizer, για να χορηγήσουν τα φάρμακα απευθείας παρακάμπτοντας τις φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν διαθέτουν τα φάρμακα αυτά επειδή είναι σε έλλειψη και με την αιτιολογία πως οι φαρμακαποθήκες ευθύνονται για τις παράλληλες εξαγωγές, συμφωνούν στο να παρέχουν τα φάρμακα αυτά απευθείας στα φαρμακεία σε πολύ όμως μικρές ποσότητες, με προϋπόθεση την επιβολή πλαφόν. Δηλαδή για να στείλουν 2 κουτιά αυτών των φαρμάκων σε ένα φαρμακείο, αναγκάζουν το μέλος μας να προμηθευτεί φάρμακα και προϊόντα που δεν χρειάζεται, προκειμένου να φτάσει το ποσό των 600-700 ευρώ που η εταιρεία απαιτεί.

 

Αυτή η τακτική, εκτός του ότι είναι παράνομη, είναι και απάνθρωπη δεδομένου ότι ειδικά οι εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά τη δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, όπως γνωρίζουν και πολύ καλά πως το φάρμακο δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά πρώτης ανάγκης!

 

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβαση σας για τα παραπάνω θέματα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ