Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για τις κλινικές αξιολογήσεις των φαρμάκων

27/5/2024 10:43:36 μμ
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων σε ενωσιακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε φάρμακα. 


Οι κανόνες καθορίζουν τα χρονοδιαγράμματα και τα στάδια της διεξαγωγής των αξιολογήσεων, ώστε επιστημονικά στοιχεία να παρέχονται στις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών-μελών σε πρώιμο στάδιο μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ένα φάρμακο. Αυτό θα βοηθήσει στη λήψη πιο αποτελεσματικών και έγκαιρων αποφάσεων και στην εκτίμηση της αξίας ενός φαρμάκου βάσει αξιόπιστων στοιχείων. 

Οι κανόνες θεσπίζονται βάσει του κανονισμού για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για τη συγκέντρωση εμπειρογνωσίας από ολόκληρη την Ε.Ε., όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 


Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και για τη διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς. Θέλουμε αυτές οι ιατρικές τεχνολογίες να φτάνουν στους ασθενείς μας όσο το δυνατόν ταχύτερα και επί ίσοις όροις. Η έγκριση των κανόνων σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διευκόλυνση της καλύτερης πρόσβασης των ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη σε υγειονομική περίθαλψη και σε καινοτόμες τεχνολογίες βάσει αποδείξεων». Σημειώνεται ότι οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2025 για φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία του καρκίνου και για φάρμακα προηγμένων θεραπειών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών