H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων σε ενωσιακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε φάρμακα.
Οι κανόνες καθορίζουν τα χρονοδιαγράμματα και τα στάδια της διεξαγωγής των αξιολογήσεων, ώστε επιστημονικά στοιχεία να παρέχονται στις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών-μελών σε πρώιμο στάδιο μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ένα φάρμακο. Αυτό θα βοηθήσει στη λήψη πιο αποτελεσματικών και έγκαιρων αποφάσεων και στην εκτίμηση της αξίας ενός φαρμάκου βάσει αξιόπιστων στοιχείων.
Οι κανόνες θεσπίζονται βάσει του κανονισμού για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για τη συγκέντρωση εμπειρογνωσίας από ολόκληρη την Ε.Ε., όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και για τη διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς. Θέλουμε αυτές οι ιατρικές τεχνολογίες να φτάνουν στους ασθενείς μας όσο το δυνατόν ταχύτερα και επί ίσοις όροις. Η έγκριση των κανόνων σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διευκόλυνση της καλύτερης πρόσβασης των ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη σε υγειονομική περίθαλψη και σε καινοτόμες τεχνολογίες βάσει αποδείξεων». Σημειώνεται ότι οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2025 για φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία του καρκίνου και για φάρμακα προηγμένων θεραπειών.