Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο

20/10/2016 9:42:28 πμ
Νέες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της άμεσης πληρωμής των παρόχων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2015 θα εξοφληθούν άμεσα στους παρόχους, σύμφωνα με νέα τροπολογία (δείτε την εδώ) στο άρθρο 53 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».


Η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.


Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι οι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, περιλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο.

Στόχοι η άμεση πληρωμή των παρόχων και ο εξορθολογισμός των οφειλών

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των παρόχων, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαδικασία εξορθολογισμού των οφειλών του Οργανισμού, καθώς πλέον ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στη διενέργεια ελέγχων και εκκαθάρισης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών δημοσιολογιστικών διαδικασιών, που προβλέφθηκαν με το άρθρο 90 του νόμου 4368/2016.

Αυτό, με δεδομένο ότι τα οφειλόμενα ποσά σε clawback και rebate δύνανται να συμψηφιστούν με υποβαλλόμενες δαπάνες του έτους 2016 και 2017, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4172/2013.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία εκκαθάρισης θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο με την υποβολή τελικού πορίσματος στον ΕΟΠΥΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών