Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έξι κρίσιμες απαντήσεις για την κρίση στα φάρμακα

11/6/2012
Το χρονικό της κρίσης στη φαρμακευτική περίθαλψη περιγράφει η «Ημερησία του Σαββάτου» σε 6 ερωτήσεις-απαντήσεις.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Της Ελένης Πετροπούλου (από την εφημερίδα Ημερησία, 9/6/2012)


Τοις μετρητοίς και μόνο εξακολουθούν να προμηθεύονται για τρίτη εβδομάδα τα φάρμακά τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι φαρμακοποιοί έχουν «κόψει» την πίστωση διεκδικώντας την πλήρη εξόφλησή τους από τον Οργανισμό, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών. Ήδη έχει καταβληθεί το 70% των οφειλών του α’ τριμήνου του 2012 (200 εκατ. ευρώ), ποσό που όμως δεν ικανοποιεί τους φαρμακοποιούς οι οποίοι ζητούν να τους καταβληθεί μέχρι και το... τελευταίο ευρώ!


Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να καλύψει το 100% της οφειλής καθώς το μεγαλύτερος μέρος είναι χρέη που «κληρονόμησε» με την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στον Οργανισμό. Στη μέση οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αν και έχουν προκαταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές παραμένουν «ανασφάλιστοι» πληρώνοντας τα φάρμακά τους. Οι πιο... εξαντλημένοι οικονομικά που αποφασίζουν να διεκδικήσουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, θα τα πάρουν (;) μετά από τουλάχιστον δύο μήνες. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΟΠΑΔ (έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ) δεν έχει επιστρέψει οφειλές σε ασφαλισμένους του από το 2010! Το χρονικό της κρίσης στη φαρμακευτική περίθαλψη περιγράφει η «Ημερησία του Σαββάτου» σε 6 ερωτήσεις-απαντήσεις.

1. Τι προκάλεσε την «στάση πληρωμών» του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς;

 

Οι ανεπαρκείς πόροι του: αρχικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε έσοδα ύψους περί τα 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τελικά στα ταμείο έφθαναν (από εισφορές «ενεργών» ασφαλισμένων) μόλις 4,5 δισ. ευρώ! Επιπρόσθετα, προβλέφθηκαν έσοδα στο 0,6 % του ΑΕΠ (1,3 δισ. ευρώ), ανεβάζοντας συνολικά τους πόρους του σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι «κληρονόμησε» 2,5 δισ. ευρώ οφειλές του παρελθόντος, από τα ασφαλιστικά ταμεία που συμπεριέλαβε. Το πρόβλημα κλιμακώθηκε όταν το 0,6% της κρατικής χρηματοδότησης «έπεσε» στο 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης συρρικνώθηκε, προκαλώντας έλλειμμα στον Οργανισμό ύψους 750 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, τα 4,5 δισ. ευρώ έσοδα λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών, στην πράξη, δεν υφίστανται. Έτσι, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του ΕΟΠΥΥ φτάνουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ έπρεπε να είναι 2,8 δισ. ευρώ.

2. Σήμερα, το ταμείο του ΕΟΠΥΥ πόσα χρήματα διαθέτει;

 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο διοικητής του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, το ταμειακό απόθεμα είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, άμεσα θα εισρεύσουν στον ΕΟΠΥΥ, 144 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, 70 εκατ. από τον ΟΠΑΔ, 25 από τον ΟΑΕΕ, 20 από τον ΟΓΑ και 50 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών.

3. Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του ταμειακού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ;

 

Η μη καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Η καταβολή «περνά» από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία επιλέγουν να πληρώσουν συντάξεις και όχι τις υποχρεώσεις τους στον ΕΟΠΥΥ. Επομένως, η ταμειακή επάρκεια του ΕΟΠΥΥ θα εξασφαλιστεί -σε έναν βαθμό- εφόσον οι εισφορές των ασφαλισμένων του καταβάλλονται κανονικά μέσω τραπέζης και αυτόματα στο λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, θα υπάρχει μία απευθείας χρηματοδότηση για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του.

4. Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Τι υποστηρίζουν;

 

Τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται συνολικά σε 540.000.000 ευρώ. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις συνεχόμενες αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Επιπρόσθετα η σκληρή πιστωτική πολιτική ορισμένων εταιρειών, τους υποχρεώνει να πληρώνουν τις παραγγελίες τους τοις μετρητοίς. Η εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ -υποστηρίζουν- είναι και ο μοναδικός τρόπος να αγοράσουν πάλι φάρμακα και να επιβιώσουν.

5. Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί οι οποίοι «έκοψαν» την πίστωση;

 

Η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Γι αυτό άλλωστε προχώρησε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους, σύμφωνα με το οποίο άμεσα θα έχουν εξοφληθεί και οι οφειλές του Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια: πρόκειται μόνο για τα μισά χρήματα που οφείλονται στον κλάδο και αγγίζουν περίπου τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι μόνο τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ (όχι των υπολοίπων ταμείων που εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στο φορέα). Οι φαρμακοποιοί όμως διεκδικούν την πλήρη εξόφλησή τους, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στο συγκεκριμένο αίτημά τους.

6. Οι ασθενείς που πληρώνουν από την τσέπη τους θα χάσουν τα χρήματά τους;

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, μέχρι την έναρξη εκτέλεσης συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των ταμείων τους που υπέβαλαν στο παρελθόν. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι: Πρωτότυπη Συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρισης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων, απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο. Σημειώνεται ότι θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από το θεράποντα ιατρό επί της συνταγής. Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.


Σχετικά θέματα:

6/6/2012 - Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο με τα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση