Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επαναφοράς της «λίστας φαρμάκου» ώστε να ελέγξει τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται ετησίως για φαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Η Καθημερινή. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση της λίστας φαρμάκου από το Νικήτα Κακλαμάνη οδήγησε σε έκρηξη των δαπανών φαρμάκου οι οποίες, όπως δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος, «τείνουν να απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Ενώ το πρώτο τμήμα του νόμου για την κατάργηση της λίστας υλοποιήθηκε, το δεύτερο σκέλος του, το οποίο αφορά την επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστού επί του τζίρου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ουδέποτε ετέθη σε εφαρμογή διότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ακόμα δεν υπογράφηκε. Ως αποτέλεσμα, επιστροφές της τάξεως των 250-300 εκατομμυρίων € προς τα ταμεία για τα έτη 2006-2007 θα χαθούν, καθώς οι εταιρείες αρνούνται να πληρώσουν αναδρομικά με το επιχείρημα ότι έχουν κλείσει ισολογισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δεχθεί εισηγήσεις για την επαναφορά της λίστας φαρμάκου, προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για φάρμακα που φθάνει κατά μέσο όρο το 16%. Το σενάριο επιβεβαίωσε εμμέσως –πλην σαφώς– ο ίδιος λέγοντας: «Η τιμή των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθορίζεται από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κανόνα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών του φαρμάκου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας» και πρόσθεσε πως «με το νέο νόμο για τις προμήθειες στο χώρο της υγείας, προβλέπεται η προοπτική υπαγωγής του φαρμάκου, κατόπιν Κοινής Απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων, διερευνά τη δυνατότητα λήψης μέτρων για τη μείωση της δαπάνης».
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «αγωνία για την ανεξέλεγκτη πορεία των φαρμακευτικών δαπανών διατυπώνει κατά τις συναντήσεις της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μεταβάλλονται κατά 12% έως 16% το χρόνο, ενώ για το ΙΚΑ ο ρυθμός αύξησης φτάνει το 18%».
Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, «και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος νιώθει την πίεση αφενός του οικονομικού επιτελείου που βλέπει τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού να αυξάνονται κατά 15% ετησίως και τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων να υπερβαίνουν τα 3 δισ., αφετέρου των υπουργών που έχουν λάβει μέτρα (π.χ. ασφαλιστικό) και δε θέλουν να εμφανίζονται ως οι μόνοι "δυσάρεστοι". Στη ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αποδίδονται, εν μέρει, και οι οφειλές –ύψους 2 δισ. €– των ταμείων προς τα νοσοκομεία. Και τούτο διότι πληρώνουν σχεδόν μετρητοίς τα φάρμακα και ελλείψει ρευστότητας χρεώνουν τα νοσοκομεία».
|