Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εξαφανίστηκαν τα τεστ Mantoux από την Ελλάδα

9/5/2014 2:58:44 μμ
Χάος στα νησιά εξαιτίας των αλλοδαπών καταγγέλουν γιατροί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα δοκιμαστικά εμβόλια-τεστ Μαντού σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να προσλάβουν κατά τους θερινούς μήνες εργαζόμενους από ανατολικές χώρες ή εκπαιδευόμενο προσωπικό. Σημειώνεται πως το τεστ είναι υποχρεωτικό για όσους θέλουν να εργαστούν ή να ανανεώσουν τη βίζα τους και ταξιδεύουν από χώρες εκτός Ε.Ε. προς την Ελλάδα.


Η φυματιναντίδραση Mantoux είναι μία δερματική δοκιμασία, με την οποία ελέγχεται η ευαισθησία του δέρματος στη φυματίνη (πρωτείνη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης) και αποτελεί τον πιο ευαίσθητο δείκτη για την διάγνωση της φυματίωσης.


Η φυματιναντίδραση είναι συνήθως αντίδραση επιβραδυνόμενου (μετά από 48 ώρες) τύπου που οδηγεί στην εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), διηθήσεως (βλάβη σε βάθος σκληρία) και ερυθρότητας (κοκκινίλα) στο σημείο έγχυσης της φυματίνης. Μπορεί όμως να παρατηρηθεί και άμεσου τύπου αντίδραση προς τη φυματίνη ή τα έκδοχα της, που όμως εξαφανίζεται σε 24 ώρες.


Συγκριμένα, πολλοί γιατροί της Κέρκυρας οι οποίοι αναζήτησαν το εν λόγω δερματικό τεστ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του νησιού σε προσωπικό, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε από το νοσοκομείο Σωτηρία ούτε από το Ινστιτούτο Παστέρ στο οποίο απευθύνθηκαν.


Οι απαντήσεις που πήραν ήταν αρνητικές καθώς υπάρχει έλλειψη, καταγγέλλουν μιλώντας στον "Φαρμακευτικό Κόσμο".


Αξίζει να σημειωθεί πως το τεστ Μαντού είναι υποχρεωτικό και για τους μαθητές της 2ας Γυμνασίου ενώ είναι ένα από τα βασικά τεστ όταν κάποιος εισάγεται με εμπύρετο στο νοσοκομείο.


Βάσω Καλυβιώτη

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics