Στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται οι ελλείψεις φαρμάκων διεθνώς, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλημα επάρκειας και γενόσημων φαρμάκων, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM. Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός, η απότομη αύξηση των ελλείψεων σε πρωτότυπα φάρμακα δημιούργησε ένα τεράστιο κενό εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων και σε πρωτότυπα και σε γενόσημα, που η εγχώρια παραγωγή αναπόφευκτα αδυνατεί να καλύψει. «Γενικά δεν υπάρχει κατηγορία φαρμάκου που να μην παρουσιάζει έλλειψη», τόνισε.
Πρόταση του Γιάννη Δαγρέ είναι να αντιμετωπιστεί η αποβιομηχάνιση της Δύσης που έχει οδηγήσει σε επιπλέον ελλείψεις. Συγκεκριμένα προτείνει να φτιαχτούν παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη, οι οποίες να έχουν νομοθετική προστασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό μονάδων εκτός Ευρώπης. Επίσης ζητά να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και το μέτρο της προστασίας των τιμών των φθηνών φαρμάκων.
ΦΣΘ: Δεν κατάφεραν οι έκτακτες εισαγωγές του ΙΦΕΤ με σκευάσματα σεμαγλουτιδης 1mg να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών
Δεν κατάφερε ο ΙΦΕΤ μέσω των έκτακτων εισαγωγών να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών στο φάρμακο σεμαγλουτίδης του 1mg, όπως επισημαίνει ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής, να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια σεμαγλουτίδης 1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν λίγες ημέρες επιστολή στο ΙΦΕΤ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1mg.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για το λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».