Την ορθή αξιοποίηση των πόρων, με τη χρήση virtual barcode στις συσκευασίες φαρμάκων επιθυμεί να επιτύχει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».
«Πρόκειται για μια νέα δράση, συμπληρωματική του μητρώου αποζημιούμενων ειδών του Οργανισμού», εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Συνίσταται στην έκδοση και διάθεση, από τον ΕΟΠΥΥ προς τους εισαγωγείς/κατασκευαστές, μοναδικού ηλεκτρονικού αριθμού (barcode) για κάθε διακινούμενη συσκευασία κάθε είδους που έχει καταχωριστεί στο μητρώο μας και έχει πάρει τη σχετική έγκριση αποζημίωσης».
Η διαδικασία θα έχει ως εξής:
Ο εισαγωγέας/κατασκευαστής θα προμηθεύεται τα μοναδικά αυτά barcodes από τον Οργανισμό για κάθε αποζημιούμενο προϊόν του και θα οφείλει να τα διαθέτει κατάλληλα και με προσοχή στο δίκτυο διανομής του (στην περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος πάροχος).
Ο μοναδικός αριθμός barcode κάθε συσκευασίας θα ακυρώνεται τη στιγμή της εκτέλεσης της γνωμάτευσης. Έτσι, με την ακύρωση του barcode, η ίδια συσκευασία δεν θα μπορεί να επαναχορηγηθεί στο πλαίσιο εκτέλεσης γνωμάτευσης.
Τα virtual barcodes δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρακολουθεί την εξέλιξη χορήγησης των barcodes και την κατάστασή τους, μέσω ειδικής εφαρμογής, την οποία θα χρησιμοποιεί για να αιτείται κάθε φορά την έκδοση barcodes για τα προϊόντα του.
Με αυτόν τον τρόπο, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, «επιτυγχάνεται η βέλτιστη παρακολούθηση των αποζημιούμενων ειδών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Οργανισμού».
Δυνατότητα τιμολόγησης σε πραγματικό χρόνο
Ο κ. Μπερσίμης σχεδιάζει επίσης να εισάγει και άλλες καινοτομίες, όπως τη δυνατότητα τιμολόγησης των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται από τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπερσίμης, στο νέο ΕΚΠΥ σχεδιάζονται αλλαγές που θα φέρουν περισσότερες δυνατότητες και ευελιξία για τον Οργανισμό, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ταχύτερα.
Και εξηγεί: «Για παράδειγμα, σήμερα, εάν έρθει μια τεχνολογία υγείας, δεν μπορούμε να την εντάξουμε και να την αποζημιώσουμε. Το πρόβλημα αυτό επιλύεται με τον νέο ΕΚΠΥ».
Όπως είπε, οι τιμές αποζημίωσης «δεν πρέπει να είναι "κλειδωμένες", όπως συμβαίνει σήμερα. Οι τιμές αλλάζουν δυναμικά και μειώνονται όσο ένα προϊόν "παλιώνει". Ο νέος ΕΚΠΥ παρέχει τη δυνατότητα τιμολόγησης σε πραγματικό χρόνο»!