Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έρχονται σκληρότερα μέτρα στο χώρο της υγείας;

26/6/2017 12:45:28 μμ
Έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση καλείται να περικόψει κι άλλο τις δαπάνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ακόμη σκληρότερα μέτρα ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των ιατρικών συνταγών, τις τιμές των φαρμάκων, αλλά και τη ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ο δρόμος που έχει μπροστά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της επόμενης τρίτης αξιολόγησης, θα είναι "ανηφορικός", καθώς μετά τη φετινή υποχρέωση να μειώσει κατά 30% την υπέρβαση που καταγράφεται ανάμεσα στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη (φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια) και στις πραγματικές δαπάνες (επιστροφή clawback), μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου καλείται να βρει νέους τρόπους για να περιορίσει τη διαφορά ακόμη περισσότερο, αυτή τη φορά στο 15%.


Μεταξύ των προαπαιτούμενων που αφορούν την αγορά της Υγείας περιλαμβάνονται η γενικότερη μείωση και κυρίως ο αυστηρότερος έλεγχος στις δαπάνες της περίθαλψης, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων, να βελτιώσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, να ελέγξει το ύψος των ιατρικών συνταγών και της ζήτησης για πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και τέλος να τέλος να θέσει σε λειτουργία ένα πιο ελεγχόμενο -από άποψης κόστους- σύστημα παροχών από τον ιδιωτικό τομέα.


Ήδη στον κλάδο των φαρμακευτικών έχει επιβληθεί υψηλότερη αναγκαστική έκπτωση στα σκευάσματα που χορηγούνται δημόσια, ιδιαίτερα στα νέα και καινοτόμα φάρμακα. Παράγοντες της αγοράς λένε πως η επιβάρυνση σε ορισμένα προϊόντα είναι από 2-5 φορές παραπάνω και, ενώ είχε προβλεφθεί έκπτωση από 14-30%, τελικά το ανώτατο όριο σε κάποιες περιπτώσεις καινοτόμων φαρμάκων ανέρχεται στο 43%, τη στιγμή που η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή.

Το ποσό του clawback που θα παρακρατηθεί για την περσινή χρονιά από τις επιχειρήσεις του φαρμάκου αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση. Όσον αφορά στο rebate, δηλαδή το ποσό της αναγκαστικής έκπτωσης, από 303 εκατ. ευρώ που ήταν τη χρονιά που πέρασε, οι επιχειρήσεις φέτος θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 440 εκατ. ευρώ.


Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Αν και το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα 210 εκατ. ευρώ που είχαν ξεφύγει οι συγκεκριμένες δαπάνες το 2015, οι Θεσμοί δίνουν εντολή για τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς εξαιρέσεις.


Ο έλεγχος στις δαπάνες θα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με το προηγούμενο Μνημόνιο είχαν οριστεί πλαφόν στα κονδύλια για φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και το 2018, εντούτοις η συνέχιση της λιτότητας στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το 2019 τουλάχιστον, με φορείς της αγοράς να μιλούν για διαρκείς οριζόντιες περικοπές.


Στα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρεται τέλος πως ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση και για τη σύνδεση των φαρμακείων με το Εθνικό Αποθετήριο Φαρμάκων (HMVS)
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια