Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έρχονται έξτρα επιβαρύνσεις για την αγορά φαρμάκων

21/8/2014 10:28:51 πμ
Μια μικρή περιουσία κάθε μήνα για τους χρόνια πάσχοντες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μαύρη τρύπα στη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων προκαλεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κλείδωσε για φέτος και για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ κατ' έτος. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η κάλυψη των ανασφάλιστων, για την οποία έχει οριστεί οροφή 340 εκατ. ευρώ.

Το κονδύλι για τα φάρμακα των ασφαλισμένων συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς σε σχετική Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι τα εμβόλια, οι οροί και τα παράγωγα αίματος όπως και ο ΦΠΑ περιλαμβάνονται στο ποσό των 2 δισ. Σημειώνεται ότι πέρυσι και ενώ δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους, η δαπάνη κατέληξε στα 2,37 δισ. ευρώ.

Μοιραία η προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχει ως αποτέλεσμα τις έξτρα επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμη και αν επιλέξουν γενόσημο σκεύασμα και εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και άρα έχουν (στα... χαρτιά) μηδενική συμμετοχή.

Το παράδειγμα της δραστικής ουσίας κουετιαπίνη για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας είναι ενδεικτικό. Για το πρωτότυπο σκεύασμα ο ασφαλισμένος καλείται να καταβάλει στον φαρμακοποιό 13,59 ευρώ και για το γενόσημο 8,67 ευρώ, συν ένα ευρώ «συνταγόσημο».

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 30%

Είναι ενδεικτικό ότι προ κρίσης η συμμετοχή των Ελλήνων για την αγορά φαρμάκων δεν ξεπερνούσε το 10%, σήμερα ωστόσο έχει διαμορφωθεί σε 25% - 30%.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας επικαλούνται το (αντι)παράδειγμα της Ευρώπης, όπου ο μέσος όρος συμμετοχής των ασφαλισμένων διαμορφώνεται σε 40%. Μάλιστα, λένε ότι στην Πορτογαλία η επιβάρυνση των πολιτών για τα φάρμακα έχει εκτιναχτεί στο 45%, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες αγγίζει το 50% - 60%. «Στη χώρα μας περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη και αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την τακτική των οριζόντιων μειώσεων και να στοχεύσουμε σε πολιτικές εξοικονόμησης πόρων χωρίς να πέσει η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και βεβαίως χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λυντζέρης.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ωστόσο ότι παρά τις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα δεν έχει επηρεαστεί. Ως «μονάδα μέτρησης» της προσβασιμότητας χρησιμοποιούν τις συνταγές που εκτελούνται κάθε μήνα, ο αριθμός των οποίων παραμένει παραδοσιακά στα 6 εκατ. κατά μέσο όρο.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Παραδέχονται όμως ότι τμήμα του βάρους της δαπάνης μετακυλίεται στους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη φαρμακευτική αγωγή τους άγγιξε τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσαν ένα δισ. ευρώ επιπλέον είτε επειδή αγόρασαν φάρμακα χωρίς να τα συνταγογραφήσουν είτε επειδή επέλεξαν σκευάσματα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ). Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις τιμών των σκευασμάτων (μόνο το τελευταίο Δελτίο Τιμών επέφερε μεσοσταθμική μείωση 5%) ισοσκελίζει έως ένα βαθμό τις απώλειες που προκύπτουν από τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.
Επιπλέον, η καθολική συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων - προς το παρόν εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες παθήσεις - και ο έλεγχος των γιατρών αποτελούν δύο ακόμη μέτρα στα οποία υπολογίζει το υπουργείο Υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2