Στην αρχή του επόμενου έτους οι φαρμακοποιοί μπορούν να περιμένουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, οι οποίες θα αφορούν θεσμικά ζητήματα του κλάδου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αντιπροσωπεία του ΠΦΣ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του f.daily, ο υπουργός είπε πως η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι τα φαρμακεία είχαν κρίσιμο ρόλο στην πανδημική κρίση, προσφέροντας δράσεις που δεν θα είχαν έρθει εις πέρας χωρίς αυτά, και ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ανταμειφθεί όσο αξίζουν για αυτήν την προσφορά τους.
ΜΗΣΥΦΑ αυστηρά δια χειρός φαρμακοποιού
Στο πλαίσιο αυτό «τέθηκαν επί τάπητος» φλέγοντα και διαχρονικά προβλήματα. Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα διατίθενται μόνο από φυσικά φαρμακεία και πουθενά αλλού (ούτε e-shop ούτε από άλλα καταστήματα), ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν θα αποκλειστούν φθηνά αλλά απαραίτητα φάρμακα από τη θετική λίστα. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως διατάξεις για τον τακτικό έλεγχο των συνταγών με τη διαδικασία να γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένη και να διεκπεραιώνονται όλα ηλεκτρονικά. Επίσης θα νομοθετηθεί και η πρόταση του ΠΦΣ για τη λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων, τοπικών και Πανελληνίου.
ΦΥΚ: Θετικός ο υπουργός να διανέμονται αυτά από τα φαρμακεία
Αναφορικά με τα ΦΥΚ, ο υπουργός έδειξε θετικός στο ενδεχόμενο να διανέμονται τα ΦΥΚ από τα κοινοτικά φαρμακεία, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία για πιθανές παράλληλές εξαγωγές εις βάρος της επάρκειας στη χώρα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δημιουργούνται προβλήματα με τα κούριερ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι στο 65% του όγκου του συνόλου των τεμαχίων ΦΥΚ που ισοδυναμεί με 27-28 εκατ. το χρόνο.
Τα θεσμικά θέματα που δεν τίθενται σε προτεραιότητα
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα ιατροτεχνολογικά, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν διατίμηση σε όλη την αλυσίδα διανομής των προϊόντων αυτών, καθώς -όπως εξήγησαν στον υπουργό- παρατηρούνται αισχροκέρδειες από πλευράς των εταιρειών. Συζητήθηκαν ακόμα το οι ελλείψεις, τα bonus γενοσήμων ύψους 8 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, η μείωση του rebate, ο νόμος για τις συνενώσεις φαρμακείων, η αποζημίωση των διανυκτερεύσεων, η στήριξη των απομονωμένων φαρμακείων και το ωράριο, θέματα στα οποία ο Θ. Πλεύρης δεν πήρε συγκεκριμένη θέση προς το παρόν καθώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας.