Επτά ώρες ύπνου το «κλειδί» για καλή υγεία
18/8/2010
Όσοι κοιμούνται λιγότερο αλλά και περισσότερο από επτά ώρες ημερησίως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων..
Όσοι κοιμούνται λιγότερο αλλά και περισσότερο από επτά ώρες ημερησίως (συμπεριλαμβανομένης και της μεσημεριανής σιέστας) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ο αριθμός 7 όσον αφορά στις ώρες ύπνου, δείχνει να είναι ένα από τα «μυστικά» διατήρησης της καλής υγείας του οργανισμού.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγαν αναφορικά με τις ώρες ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός των ενηλίκων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ιατρικής Ανούπ Σανκάρ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep» (Ύπνος) της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου. Όπως μετέδωσε αρχικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή και λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς διατρέχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με όσους συμπληρώνουν επτά ώρες ύπνου.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την μέρα (μαζί με τον υπνάκο του μεσημεριού) εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ωστόσο και η αντίστροφη υπερβολή είναι επίσης βλαπτική. Σύμφωνα με τα ίδια συμπεράσματα, ο καθημερινός ύπνος που υπερβαίνει τις εννιά ώρες αυξάνει επίσης κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Βεβαίως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι στερούνται κάποιες ώρες ύπνου μέσα στην εβδομάδα, καλά θα ήταν να κοιμούνται δέκα ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο, προκειμένου να αναπληρώσουν έτσι το έλλειμμα ύπνου.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα παραδέχτηκαν ότι δε γνωρίζουν ακόμη το λόγο για τον οποίο η καταστρατήγηση αυτού του ορίου των επτά ωρών ύπνου (προς τα κάτω ή προς τα άνω) επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου. Ωστόσο εκτιμούν ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος σκλήρυνσης των αρτηριών του αίματος. Τέλος, οι ίδιοι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να μελετούν κατά πόσο έχει αλλάξει η διάρκεια του ύπνου των ασθενών τους, έτσι ώστε να έχουν μια επιπλέον ένδειξη αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής πάθησης.
Οι πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες της έρευνας είναι διαθέσιμες (με συνδρομή) στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=27857 και
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=27855
Πηγή: Gnews.gr
Διαβάστε επίσης
6/12/2024 3:15:21 μμPeifasyn Academy: Το τελευταίο webinar της χρονιάς
Με τίτλο: «Διαταραχές ύπνου: Ο κρυφός παράγοντας πίσω από την αύξηση του σωματικού βάρους»
25/11/2024 3:34:26 μμΤο 98,3% των φαρμακοποιών στην Ελλάδα υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας