Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επιστολή Φ.Σ. Ηρακλείου προς το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

28/12/2012
«Η απόφασή σας να αναστείλετε τις κινητοποιήσεις μας είναι το λιγότερο ατυχής»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στον ιστότοπο των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης αναρτήθηκε χτες η ακόλουθη ανακοίνωση του Φ.Σ. Ηρακλείου:

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., της 19.12.2012, για αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου, και κυρίως η επαναφορά της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μας προκάλεσε έντονη απογοήτευση και προβληματισμό. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οποιαδήποτε δέσμευση του υπουργείου Υγείας δεν τηρήθηκε, η απόφασή σας να αναστείλετε τις κινητοποιήσεις μας είναι το λιγότερο ατυχής, και ένα ακόμα βήμα πίσω στο δρόμο της υποχωρητικότητας που έχετε υιοθετήσει σαν συνδικαλιστική στρατηγική εδώ και χρόνια.

Δεν θα μπούμε στον κόπο να σας υπενθυμίσουμε τα δελτία τύπου που εκδίδατε στο ξεκίνημα της κινητοποίησης και τα αιτήματα που αναφέρατε σε αυτά. Να σας θυμίσουμε όμως ότι κανένα από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε μέχρι και σήμερα. Αναστείλατε για ακόμα μία φορά, με προσωπική δέσμευση ενός υπουργού που επανειλημμένα έχει εκτεθεί όσον αφορά την αξιοπιστία των δεσμεύσεών του, ενώ έχει υιοθετήσει εκβιαστική και προκλητική στάση απέναντι στους φαρμακοποιούς.


Μέχρι σήμερα στα μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, οι αναφορές για τη φαρμακευτική περίθαλψη, τα φάρμακα και τα φαρμακεία έχουν εφαρμοσθεί κατά γράμμα. Η μέχρι σήμερα συνδικαλιστική πρακτική απεδείχθη μη ικανή να αντισταθεί στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Μας προβληματίζει έντονα, η συνέχιση αυτής της πολιτικής όπως έχει εκφρασθεί στο τελευταίο μνημόνιο και σύμφωνα με το οποίο επίκειται η πλήρης απελευθέρωση όλων των περιορισμών για όλα τα επαγγέλματα. Η μέχρι σήμερα υποχωρητικότητα, η χάραξη κόκκινων γραμμών που στη συνέχεια έγιναν αόρατες, η διάρρηξη της ενότητας του κλάδου μας, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της επιστημονικής μας οντότητας, η ανυπαρξία σχεδιασμού εκ μέρους του Π.Φ.Σ. για το φαρμακείο της νέας εποχής, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.


Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, δυστυχώς δεν επανορθώνεται. Θα αποφύγουμε να εκφράσουμε με αυτήν την επιστολή απλά και μόνο την απαισιοδοξία μας και την αβεβαιότητα που μας δημιουργεί η ικανότητα του Π.Φ.Σ., να υπερασπισθεί το συμφέρον των φαρμακοποιών. Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι, όχι στην ανέξοδη κριτική και την επισήμανση των λαθών που έχουν γίνει, αλλά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το λειτούργημά μας.

Η υπεράσπιση των παλαιών κεκτημένων, η αναπόληση των καταστάσεων που ζούσαμε όλοι μας, στα φαρμακεία μέχρι και το 2009, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι εποχές αυτές πέρασαν και δεν πρόκειται να επανέλθουν.


Ο Π.Φ.Σ. και όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, πρέπει άμεσα να καταθέσουν προτάσεις για το φαρμακείο του μέλλοντος. Η επερχόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2013, η απελευθέρωση του επαγγέλματος (ολική ή μερική), η επιχειρηματικότητα σε καιρό οικονομικής κρίσης, οι νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και η πιθανή νέα μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού, είναι μερικά από τα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Ο Π.Φ.Σ. οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να καταθέσει προτάσεις, να αποφύγει την προσκόλληση του στις κομματικές νουθεσίες, να προσαρμοσθεί σε νέες καταστάσεις που θα δημιουργήσει η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς, και να αρχίσει επίσης η ανανέωση των συνδικαλιστικών οργάνων με νεότερους συναδέλφους που έχουν καλύτερη αντίληψη των σύγχρονων δεδομένων. Όπως έχουμε πει και παλιότερα, οφείλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στη δράση και όχι στην αδράνεια. Αναμένουμε λοιπόν πρωτοβουλίες εκ μέρους σας. Η πληρωμή των χρωστούμενων του ΟΠΑΔ, ενάμιση χρόνο μετά, οφείλετε να γνωρίζετε ότι δεν θα σας πιστωθεί ως επιτυχία. Είναι ενδεικτική της υποτιμητικής συμπεριφοράς της πολιτείας απέναντι σε έναν επιστημονικό κλάδο που έχει προσφέρει τα μέγιστα για να στηρίξει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας.

Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας για την επανακατάκτηση του σεβασμού που μας οφείλουν και η πολιτεία και οι ασφαλισμένοι. Αυτό θα γίνει όμως μόνο όταν αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε νέες πρακτικές εφαρμογής της επιστήμης μας και της επιχειρηματικότητάς μας. Απαιτείται λοιπόν άμεσα να ζητήσουμε από την πολιτεία νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συνένωση και δημιουργία μεγαλύτερων συνεταιρικών ή εταιρικών φαρμακείων. Έχουμε καθυστερήσει υπερβολικά να καταθέσουμε πρόταση στην πολιτεία όσον αφορά αυτό το ζήτημα.


Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την σημασία των έγκαιρων πληρωμών προς τα φαρμακεία, πιστεύουμε ότι τα θεσμικά ζητήματα έχουν μεγάλη σημασία και δεν τα έχουμε στηρίξει αρκετά. Πρέπει όμως έστω και τώρα να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η θεσμική προστασία του λειτουργήματός μας δεν σημαίνει υποχρεωτικά μόνο την προστασία του επαγγέλματος με όρους «κλειστού» επαγγέλματος. Σημαίνει επίσης την παροχή δυνατοτήτων για νέες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως είναι η συνένωση φαρμακείων, αλλά και την επιστημονική επαναξιολόγηση των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε στα φαρμακεία, με ταυτόχρονη αναγνώρισή τους από την πολιτεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Χρειάζεται να γίνει μεγάλη συζήτηση. Ο Π.Φ.Σ. έχει την ευθύνη να καθορίσει το πλαίσιο αυτής της συζήτησης και να την ξεκινήσει άμεσα. Έχουμε κουραστεί να εισπράττουμε συνεχώς την περιφρόνηση της πολιτείας και να σημειώνουμε συνδικαλιστικές ήττες. Επιτέλους, ας ξεκινήσουμε να δημιουργούμε εμείς τις εξελίξεις και να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από αυτές».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Είναι εξ αποστάσεως και παρέχεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ