Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επιστημονικός Όμιλος Νέων Φαρμακοποιών (Ε.Ο.ΝΕ.Φ.)

21/1/2010
Συνέντευξη με τον Μιχάλη Μπόλο, Πρόεδρο του Επιστημονικού Ομίλου Νέων Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Το 2007 από μια μικρή ομάδα τελειόφοιτων και απόφοιτων της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε ο Επιστημονικός Όμιλος Νέων Φαρμακοποιών (Ε.Ο.ΝΕ.Φ.).

Χώρος έκφρασης και επιστημονικής ανάλυσης, ο νεοσύστατος Ε.Ο.ΝΕ.Φ. έχει ως βασικό του στόχο να διαδοθεί η φαρμακευτική επιστήμη μέσα από τον ανοιχτό διάλογο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.

Φιλοδοξεί, έτσι, να θέσει τον Έλληνα φαρμακοποιό στο προσκήνιο των εξελίξεων, αλλά και να δώσει βήμα στους νέους φαρμακοποιούς ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Μιχάλης Μπόλος, απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος του Ε.Ο.ΝΕ.Φ. και σημερινός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του, μας μιλά για την ίδρυση, τους στόχους, τη δράση, το μέλλον του Ομίλου, αλλά και του φαρμακευτικού επαγγέλματος γενικότερα, σε μια συζήτηση που αποπνέει την αισιοδοξία των νέων φαρμακοποιών και τη θέλησή τους για πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Πες μας λίγα λόγια για την ίδρυση του Επιστημονικού Ομίλου Νέων Φαρμακοποιών. Καταρχήν πότε και από ποιους ιδρύθηκε;

 

Ο Επιστημονικός Όμιλος Νέων Φαρμακοποιών (Ε.Ο.ΝΕ.Φ.) ιδρύθηκε το 2007 από μία μικρή ομάδα τελειόφοιτων και απόφοιτων της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος μας ήταν η ίδρυση ενός ομίλου, ο οποίος θα έθετε το φοιτητή και το νέο φαρμακοποιό στο προσκήνιο των εξελίξεων, στηρίζοντας το ρόλο του στο σύγχρονο επαγγελματικό στίβο.

Θελήσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα χώρο έκφρασης και επιστημονικής ανάλυσης ώστε να μπορέσουμε να διαδώσουμε τη φαρμακευτική επιστήμη μέσα από τον ανοιχτό διάλογο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα. Μέλη μας είναι όλοι οι φοιτητές και οι απόφοιτοι φαρμακευτικών σχολών, απασχολούμενοι σε όλους τους τομείς της φαρμακευτικής επιστήμης, δηλαδή φαρμακεία, νοσοκομεία, καθώς και στη βιομηχανία του φαρμάκου.

 

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής ενός μέλους σας;

 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο ενδιαφερόμενος νέος φαρμακοποιός ή φοιτητής όλων των φαρμακευτικών σχολών μπορεί να συμπληρώσει την αίτησή του ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.ΝΕ.Φ. (www.eonef.gr) ή σε έντυπη μορφή, στη γραμματεία των εκδηλώσεων που διοργανώνει κατά καιρούς ο Όμιλός μας. Στη συνέχεια, η αίτησή του κατατίθεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.ΝΕ.Φ. και, εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που αναγράφονται στην αίτηση, εγκρίνεται. Από τη στιγμή εκείνη το νέο μέλος μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του Ε.Ο.ΝΕ.Φ.

 

Πες μας συνοπτικά για τις εκδηλώσεις που έχετε διοργανώσει. Ποια θεωρείς πιο σημαντική;

 

Μέχρι σήμερα, έχουμε διοργανώσει δύο συνέδρια. Το ένα έγινε το 2008 σε συνεργασία με το Σύλλογο νέων γιατρών και φοιτητών ιατρικής. Πιστεύω πως ήταν μια πολύ σημαντική και πρωτοπόρα ενέργεια του Ε.Ο.ΝΕ.Φ. Για πρώτη φορά βρέθηκαν φοιτητές, νέοι φαρμακοποιοί και γιατροί στον ίδιο χώρο, όπου συζητήθηκαν και διατυπώθηκαν θέματα που άπτονται του κοινού επιστημονικού τους πεδίου, δηλαδή της Υγείας. Έχουμε διοργανώσει, επίσης, και δύο ημερίδες, η μία με θέμα τη φαρμακοεπαγρύπνηση και η άλλη για τα συμπληρώματα διατροφής. Σε όλες μας τις εκδηλώσεις, έχουμε αγγίξει θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν όλους τους τομείς της φαρμακευτικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ήταν πολύ σημαντική η αναγνώριση, αλλά και η αμέριστη στήριξη όλων των φορέων της φαρμακευτικής επιστήμης. Τόσο οι ίδιοι οι πρόεδροι, όσο και τα μέλη των φορέων τους, μας στήριξαν σε όλες τις διοργανώσεις, συμμετέχοντας ενεργά με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Γι’ αυτό το λόγο, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, την Πανελλήνια Εταιρεία Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τους καθηγητές Φαρμακευτικής που μας στήριξαν από τα πρώτα μας βήματα. Θέλω να πω μόνο δύο λόγια, γενικά, για τις εκδηλώσεις μας, για να μη σας κουράσω. Η καθεμία ήταν διαφορετική από την προηγούμενη. Προσπαθούμε κάθε φορά να αναφερόμαστε σε πληθώρα διαφορετικών θεμάτων για να δίνουμε τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους να συμμετέχουν. Στο τελευταίο μας συνέδριο, που διοργανώσαμε τον περασμένο Μάιο στο Ζάππειο, δώσαμε το βήμα, κυρίως, σε νέους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά μας, όμως δεν επαναπαυόμαστε, μαθαίνουμε από όλες μας τις εκδηλώσεις και ετοιμάζουμε με μεγαλύτερη πείρα τις επόμενες.

 

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

 

Ο Ε.Ο.ΝΕ.Φ. είναι ακόμα νεοσύστατος Όμιλος. Στο μέλλον θέλουμε να διευρύνουμε την ενημέρωση προς το φοιτητή και νέο φαρμακοποιό σε όλα τα πεδία επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την παγκόσμια και -φυσικά- την ελληνική φαρμακευτική κοινότητα.

Στοχεύουμε στην περαιτέρω συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς και στη δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας, αμοιβαίας ενημέρωσης και επικοινωνίας, καθώς και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα αμιγώς επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

 

Τι θα θέλατε να αλλάξει στις φαρμακευτικές σπουδές;

 

Πιστεύω ότι η πρόσβαση στη γνώση είναι, όπως γνωρίζετε, το άλφα και το ωμέγα για κάθε φοιτητή και επιστήμονα. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να δοθεί η δυνατότητα στους προπτυχιακούς φοιτητές να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιοθήκη. Επίσης, είναι γνωστό ότι η φαρμακευτική σχολή στην Ελλάδα είναι πενταετούς φοίτησης, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό που είναι τετραετούς. Θα έπρεπε, λοιπόν, το πέμπτο έτος της σχολής να αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος, ίσως, και με την εισαγωγή υποχρεωτικής πτυχιακής εργασίας. Άλλο ένα σημείο που θα ήθελα να τονίσω, το οποίο χρήζει εξέτασης, είναι το κοινό πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές της Ελλάδας.

 

Όσον αφορά, τώρα, τη διδακτική προσέγγιση της σχολής, σημαντική είναι, ασφαλώς, η επαρκής κάλυψη όλων των τομέων της φαρμακευτικής επιστήμης. Και θα σας εξηγήσω αμέσως, απλά, τι εννοώ. Ένας απόφοιτος της φαρμακευτικής σχολής μπορεί να απασχοληθεί σε διάφορους τομείς: στο νοσοκομείο, στη φαρμακευτική βιομηχανία και φυσικά στο φαρμακείο. Μέσα, λοιπόν, στη σχολή, ο φοιτητής είναι σημαντικό να λαμβάνει γνώση όλων των τομέων αυτών, ώστε αποφοιτώντας να είναι σε θέση να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο αντίστοιχο επαγγελματικό περιβάλλον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων, ιδίως, κατά το τελευταίο έτος, τα οποία να πλαισιώνουν την πρακτική εξάσκηση που κάνει ο φοιτητής στο φαρμακείο και στο νοσοκομείο. Μην ξεχνάμε ότι ένας φαρμακοποιός είναι ταυτόχρονα και μάνατζερ. Αυτό συνεπάγεται πως οι γνώσεις στον τομέα της διοίκησης είναι απαραίτητες και σημαντικές.

 

Πώς βλέπετε το φαρμακοποιό ως επιστήμονα, σύμβουλο, επιχειρηματία;

 

Κατά την άποψή μου, το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι ένα πολύ δημιουργικό και σημαντικό επάγγελμα. Όσο έφτανα προς το τέλος των σπουδών μου, συνειδητοποιούσα πως το επάγγελμα που επέλεξα έχει σημαντικές και ουσιαστικές προοπτικές. Είναι ένα από τα λίγα επαγγέλματα, το οποίο συνδυάζει την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα. Ο επιστήμονας φαρμακοποιός είναι ταυτόχρονα σύμβουλος υγείας αλλά και επιχειρηματίας. Αντιμετωπίζει καθημερινά τον ασθενή παρέχοντας, εκτός από το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα, και τη συμβουλή σε οποιοδήποτε θέμα υγείας τον απασχολεί, έτσι ώστε να τον κατευθύνει σωστά στην αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα. Η σχέση του φαρμακοποιού με τον ασθενή-πελάτη είναι ουσιαστική, είναι σχέση εμπιστοσύνης. Από την άλλη πλευρά, ο φαρμακοποιός βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις δυσκολίες του επιχειρείν.

Στον τομέα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής ο φαρμακοποιός είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση μεγάλου μέρους του προϋπολογισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και ασχολείται με όλες τις χρόνιες θεραπείες των ασθενών.

Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ο φαρμακοποιός είναι και επιστήμονας και σύμβουλος και επιχειρηματίας.

 

Πώς πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι ο φαρμακοποιός του μέλλοντος;

 

Ένα φαρμακείο οφείλει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και φαρμακευτική φροντίδα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο φαρμακοποιός, μέσω της συνεχούς ενημέρωσής του, να είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς συμβουλές στον ασθενή-πελάτη. Η απαραίτητη αυτή ενημέρωση είναι ένας από τους βασικούς ρόλους και στόχους του Ε.Ο.ΝΕ.Φ.

Επίσης, άλλος ένας στόχος είναι η δημιουργία «πράσινων φαρμακείων», ένας όρος που συναντούμε πολύ συχνά τελευταία, και δεν ξέρω αν προσδίδουμε όλοι τη μέγιστη σημασία που του αξίζει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον με τη χρήση ανανεώσιμων υλικών. Το φαρμακείο, επίσης, μπορεί να καταστεί το σημείο ανακύκλωσης ληγμένων φαρμάκων. Είναι σημαντική η παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες για την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα αυτό. Έτσι, ο φαρμακοποιός μπορεί να συμμετέχει ενεργά και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το χώρο της ίδιας του της επιστήμης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ