Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται τα κατεψυγμένα σκευάσματα με ωμό κρέας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, καθώς αποδεικνύονται επικίνδυνα για την υγεία!
Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, μελετώντας κατεψυγμένες ζωοτροφές που περιέχουν ωμό κρέας (raw-meat based diets-RMBDs) από 8 διαφορετικές εταιρείες, αποφάνθηκαν ότι συχνά περιέχουν βλαβερά παράσιτα και μικρόβια.
Συγκεκριμένα, στις ζωοτροφές αυτές εντοπίστηκαν το βακτήριο λιστέρια (στο 43% των προϊόντων), το βακτήριο E.coli (στο 23%) και η σαλμονέλα (στο 20%). Στο 11% βρέθηκαν είδη του παράσιτου σαρκοκύστη και στο 6% βρέθηκε τοξόπλασμα.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η έκθεση σε αυτούς τους παθογόνους μικρο-οργανισμούς είναι επικίνδυνη για τα ζώα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, αλλά και για τους ανθρώπους-ιδιοκτήτες των κατοικίδιων, επειδή μεταδίδονται εύκολα. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ερχόμενοι σε επαφή είτε με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.
Σημειώνουν μάλιστα οι επιστήμονες ότι οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε σύγκριση με τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή (δηλ. ξηρά τροφή ή κονσέρβες) με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης. Επεσήμαναν επίσης ότι κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και από το μη κατεψυγμένο ωμό κρέας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Vet Record" της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης.