Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επίθεμα ινσουλίνης θα αλλάξει τη θεραπεία του διαβήτη

24/6/2015 9:46:07 πμ
Τέλος οι ενέσεις και τα λάθη στις δόσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το πρώτο έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Το επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα την αναγκαία δόση ινσουλίνης ανάλογα με την ανάγκη του πάσχοντος από διαβήτη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία το επίθεμα σε πειραματόζωα και στη συνέχεια ελπίζει ότι αν και οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς είναι καλές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια εναλλακτική μορφή χορήγησης της ινσουλίνης.
Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δερματικό επίθεμα θα απαλείψει τα συχνά δοσολογικά λάθη που κάνουν οι πάσχοντες από διαβήτη στη χορήγηση της ινσουλίνης και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Βέβαια, η εμπορική διάθεση του επιθέματος δεν αναμένεται νωρίτερα από τρία χρόνια.

Η καινοτομία του έγκειται στο ότι ανιχνεύσει τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια, να χορηγήσει αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται. Το τετράγωνο επίθεμα σε μέγεθος νομίσματος διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του, το οποίο εφάπτεται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνηκαι για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.

Με έναν «έξυπνο» μηχανισμό, η βελόνα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος. Όταν οι βελόνες του επιθέματος απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη έδειξαν ότι το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και έμεινε σταθερό έως εννέα ώρες. Αντιθέτως, στα πειραματόζωα που δεν είχε τοποθετηθεί επίθεμα, έπρεπε να γίνει νέα έγχυση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να εξελίξουν περαιτέρω το μηχανισμό λειτουργίας του επιθέματος, ώστε να είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την αντίστασή του στην ινσουλίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σήμερα, παγκοσμίως, σε πάνω από 387 εκατομμύρια, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια.

Πηγή: health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Διευρύνουν σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές πέρα από τη ρύθμιση της γλυκόζης






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση