Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επί 13 χρόνια η Ελλάδα δεν υιοθετεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα ορφανά φάρμακα

17/10/2013 8:44:09 πμ
Οι ασθενείς αγανακτούν για να βρουν τα φάρμακά τους ενώ τα Ταμεία υπερχρεώνονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo





Την επιτακτική ανάγκη θέσπισης ενός Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ και εγγεγραμμένων στο Κοινοτικό Μητρώο Ορφανών Φαρμάκων στην Ελλάδα, υπογράμμισε σε ενημερωτική συνάντηση η φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion, τονίζοντας ότι η συμβολή των Αρχών Υγείας και επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των βέλτιστων στρατηγικών παρέμβασης.


Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ε.Ε, έχει υποχρέωση να εναρμονιστεί με τους δύο Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (Ε.Κ. 141/2000 & Ε.Κ. 847/2000) και να θεσπίσει ένα Εθνικό Πλαίσιο Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων στη χώρα μας. Στη συνέχεια, τα κίνητρα αυτά, πρέπει να κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Η έλλειψη Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων στην Ελλάδα, δημιουργεί στρεβλώσεις στην τιμολόγηση αυτών, προκαλεί κωλύματα στη διάθεσή τους και αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών, κάποια ορφανά φάρμακα επειδή δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εισάγονται από το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) γεγονός που αποβαίνει εξαιρετικά επιζήμιο για την Πολιτεία.


Οι εκάστοτε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές για την εισαγωγή αυτών των φαρμάκων, ενώ με τη σειρά του το Κράτος χάνει πολύτιμες εισφορές που αφορούν σε εισπράξεις φόρων, Φ.Π.Α., rebate, clawback, εισφορές σε ταμεία και θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού που θα εξασφάλιζε η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη χώρα μας, των εταιρειών που είναι οι κάτοχοι της άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών.


Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποτελεσματικές στρατηγικές παρέμβασης στον κλάδο των ορφανών φαρμάκων, θα οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η θέσπιση δε, του Εθνικού Πλαισίου για την Κυκλοφορία των εν ισχύ Ορφανών Φαρμάκων, θα ενθαρρύνει την έλευση μεσαίων ή μικρών εταιρειών βιοτεχνολογίας με ορφανά φάρμακα, που σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Απώτερο στόχο όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων, αποτελεί η διασφάλιση της έγκαιρης και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στις καινοτόμες θεραπείες τους με ορφανά φάρμακα. ?λλωστε, στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ώστε να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων.


Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Actelion, κα Ελένη Γ. Τέντου, είπε σχετικά «Έως σήμερα, παρά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, αναγνωρίζουμε ότι η Πολιτεία φροντίζει, ώστε οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες τους με ορφανά φάρμακα. Και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι κανείς από τους ασθενείς μας σε θεραπεία δεν στερήθηκε το φάρμακό του. Σε αυτό το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίζουν την έγκαιρη και συνεχόμενη θεραπευτική τους αγωγή. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Actelion, με την αποδεδειγμένη εξειδίκευση και δράση της στο πεδίο των Ορφανών Φαρμάκων και των Σπάνιων Παθήσεων, μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των αρμόδιων φορέων και Αρχών Υγείας για την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στον κλάδο. Πεποίθησή μας αποτελεί, ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προώθηση της καινοτομίας στη χώρα μας».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος