Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επανέρχεται το θέμα για το ρόλο του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ

28/7/2017 10:09:45 πμ
Εκπρόσωποι των φαρμακοποιών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκαν 31 επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς προκειμένου να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).


Από το χώρο του φαρμάκου, παρόντες στη εν λόγω συνεδρίαση ήταν ο Ιωάννης Τσικανδηλάκης, μέλος του νέου Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) και ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).


Ο κ. Τσικανδηλάκης στην τοποθέτησή του ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού και να θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ο κλάδος ως μέρος της ΠΦΥ, και συγκεκριμένα ως μέρος του Τοπικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, αλλά στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν εξηγείται καθόλου τι ακριβώς σημαίνει αυτό: ποιες υπηρεσίες ΠΦΥ θα επιτρέπεται να παρέχουν τα φαρμακεία και ποιο τρόπο αυτές θεσμοθετούνται ή αν θα αποζημιώνονται.


Όσο για τον κ. Μπελώνη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης με περαιτέρω χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο του να αναδειχθεί και ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος, αποδοτικός και πολύ αποτελεσματικός.


Από τους υπόλοιπους φορείς ακούστηκαν πολλές παρατηρήσεις και διαφωνίες, επισημάνσεις και προτάσεις. Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου κατά κύριο λόγο κατέκριναν τη νέα ρύθμιση που αφορά τον οικογενειακό γιατρό, ζητώντας η επιλογή του γιατρού ή του όποιου θεραπευτηρίου να είναι του ίδιου του ασθενή και όχι της κυβέρνησης.


Έντονες αμφιβολίες εκφράστηκαν επίσης για τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, όπως είχε τονίσει και η αντιπολίτευση σε προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Για παράδειγμα, ο Ιωάννης Λυμβαίος, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αν και ανέφερε ότι έχουν ενσωματωθεί αιτήματά τους, τόνισε ότι μετά από το τέλος των χρηματοδοτήσεων από τα ΕΣΠΑ, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας.


Ανάμεσα σε εκείνους που μίλησαν θετικά ήταν ο Χαράλαμπος Κατσούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Σχολιάζοντας το άρθρο 52, με το οποίο δίνεται κίνητρο απόδοσης, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις που υπήρχαν στις αποδοχές των νέων και των παλαιών εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) μέρους του ποσού της υπέρβασης του θετικού δημοσιονομικού στόχου του,ως κινήτρου απόδοσης ανά έτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση