Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκαν 31 επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς προκειμένου να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Από το χώρο του φαρμάκου, παρόντες στη εν λόγω συνεδρίαση ήταν ο Ιωάννης Τσικανδηλάκης, μέλος του νέου Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) και ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).
Ο κ. Τσικανδηλάκης στην τοποθέτησή του ζήτησε να καθοριστεί επακριβώς ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού και να θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες που παρέχει. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ο κλάδος ως μέρος της ΠΦΥ, και συγκεκριμένα ως μέρος του Τοπικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, αλλά στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν εξηγείται καθόλου τι ακριβώς σημαίνει αυτό: ποιες υπηρεσίες ΠΦΥ θα επιτρέπεται να παρέχουν τα φαρμακεία και ποιο τρόπο αυτές θεσμοθετούνται ή αν θα αποζημιώνονται.
Όσο για τον κ. Μπελώνη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης με περαιτέρω χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο του να αναδειχθεί και ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος, αποδοτικός και πολύ αποτελεσματικός.
Από τους υπόλοιπους φορείς ακούστηκαν πολλές παρατηρήσεις και διαφωνίες, επισημάνσεις και προτάσεις. Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου κατά κύριο λόγο κατέκριναν τη νέα ρύθμιση που αφορά τον οικογενειακό γιατρό, ζητώντας η επιλογή του γιατρού ή του όποιου θεραπευτηρίου να είναι του ίδιου του ασθενή και όχι της κυβέρνησης.
Έντονες αμφιβολίες εκφράστηκαν επίσης για τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, όπως είχε τονίσει και η αντιπολίτευση σε προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Για παράδειγμα, ο Ιωάννης Λυμβαίος, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αν και ανέφερε ότι έχουν ενσωματωθεί αιτήματά τους, τόνισε ότι μετά από το τέλος των χρηματοδοτήσεων από τα ΕΣΠΑ, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας.
Ανάμεσα σε εκείνους που μίλησαν θετικά ήταν ο Χαράλαμπος Κατσούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Σχολιάζοντας το άρθρο 52, με το οποίο δίνεται κίνητρο απόδοσης, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις που υπήρχαν στις αποδοχές των νέων και των παλαιών εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) μέρους του ποσού της υπέρβασης του θετικού δημοσιονομικού στόχου του,ως κινήτρου απόδοσης ανά έτος.