Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επαναστατικό τεστ σάλιου εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα

15/2/2016 9:24:29 πμ
Μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο ιατρείο ή στο φαρμακείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα πρωτοποριακό τεστ το οποίο ονομάζεται τέστ «υγρής βιοψίας» και κοστίζει μόνο 19 ευρώ ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα μόνο με μια σταγόνα σάλιου. Τα πρώτα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων δείχνουν ακρίβεια σχεδόν 100%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, το τεστ «υγρής βιοψίας» βγάζει τη διάγνωση σε μόλις δέκα λεπτά. Τα πρώτα αποτελέσματα από ασθενείς του καρκίνου των πνευμόνων δείχνουν ότι η ακρίβειά του αγγίζει το 100%. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επιστήμονας του οποίου η ομάδα ανέπτυξε το σύστημα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Γουόνγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος  'Aντζελες, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν κυκλοφορεί στο αίμα ή στο σάλιο ενός ανθρώπου η γενετική "υπογραφή" ενός όγκου, το τεστ σίγουρα θα την βρει. Χρειαζόμαστε λιγότερο από μια σταγόνα σάλιου και μπορούμε να δώσουμε αποτέλεσμα σε περίπου 10 λεπτά. Εάν ο χρήστης το επιθυμεί, το τεστ μπορεί να γίνει και επιτόπου σε κάποιο ιατρείο».

Όπως σημειώνει «η έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας είναι καίριας σημασίας», καθώς όσο πιο νωρίς εντοπίσει τον καρκίνο ο ασθενείς, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας του. «Αυτό το τεστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του, σε μια κλινική ή και σε ένα φαρμακείο», τόνισε ο καθηγητής, εκφράζοντας την ελπίδα πως το προϊόν της ομάδας του που θα δοκιμαστεί φέτος σε ασθενείς στην Κίνα, θα μπορεί να γίνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics