Ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής δράσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων και με μηδενικό κόστος για τους δικαιούχους. Ο ΠΦΣ θα ετοιμάσει άμεσα για το κοινό σχετικά τηλεοπτικά σποτ και ειδική ιστοσελίδα όπου θα περιγράφεται η όλη διαδικασία, καθώς και αναλυτική ενημέρωση για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι -σύμφωνα με όσα είπε στο f.daily o πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση στη διαδικασία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα sms προς τους δικαιούχους θα σταλούν προς το τέλος του Ιουνίου. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αναλαμβάνει πλήρως η ΗΔΙΚΑ, άρα δεν εμπλέκονται ούτε ο ΕΟΠΥΥ ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, γιΆ αυτό και οι δικαιούχοι δεν θα πληρώσουν απολύτως καμία συμμετοχή στα φάρμακα και στις εξετάσεις, ακόμα και αν διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Ως ΠΦΣ, είχαμε καταθέσει μια πρόταση για τη συμμετοχή των φαρμακοποιών σε προγράμματα πρόληψης. Η πολιτεία είδε ότι απέναντί της έχει ένα οργανωμένο δίκτυο επιστημόνων φαρμακοποιών που απέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών, ενισχύοντας παράλληλα το σύστημα υγείας του κράτους όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε στα προγράμματα πρόληψης, με πρώτο αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου».
Αναλυτικά η διαδικασία
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι θα προσέλθουν σε ένα συνεργαζόμενο φαρμακείο για να λάβουν δωρεάν ένα από τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ self test (πρόκειται για προϊόντα 2-3 εταιρειών), καθώς και καθοδήγηση για τη χρήση του. Όσοι πολίτες έχουν άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν σχετικό sms. Όσοι δεν έχουν, μπορούν να επισκεφτούν το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός θα ελέγξει σε ειδική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ αν είναι δικαιούχος για να του δώσει το τεστ. Στη συνέχεια, ο χρήστης οφείλει να επισκεφτεί και πάλι το φαρμακείο για να δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ, με τον φαρμακοποιό να το καταχωρεί στην πλατφόρμα είτε είναι αρνητικό είτε είναι θετικό είτε είναι άκυρο.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, ζητήθηκε ο πολίτης να λαμβάνει επιβεβαιωτικό sms όταν παραλαμβάνει το τεστ και όταν καταχωρείται το αποτέλεσμα αυτού. Στην περίπτωση που είναι άκυρο, δίνεται το δικαίωμα για 2o τεστ. Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε δημιουργείται ένας κωδικός από την ΗΔΙΚΑ που δίνει το δικαίωμα στον ασθενή να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο-ενδόσκοπο.
«Επί της ουσίας δίνουμε στον πολίτη ένα voucher (παραπεμπτικό) για τον γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ενδοσκόπηση», σημειώνει ο Απ. Βαλτάς τονίζοντας ότι αυτή η ιατρική επίσκεψη θα πρέπει να γίνει εντός των δύο μηνών από την καταχώρηση του αποτελέσματος. Στην περίπτωση που ο γιατρός αποφασίσει να προχωρήσει σε διαγνωστική κολονοσκόπηση, τότε εκδίδεται αυτόματα ειδική συνταγή, με χρονική διάρκεια 2 μηνών, για την προμήθεια του απαραίτητου καθαρκτικού από το φαρμακείο.
Επομένως οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στις εξής διαδικασίες:
- α) στη διάθεση του τεστ και στην εξήγηση του τρόπου χρήσης
- β) στην καταχώρηση του αποτελέσματος και
- γ) στη χορήγηση του παραπεμπτικού για την επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο και στη διάθεση του καθαρκτικού.
«Για πρώτη φορά τα φαρμακεία καλούνται να μπουν σε μια εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και να καταγράψουν όλα τα στοιχεία τους ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επόμενα προγράμματα πρόληψης», διευκρινίζει ο Απ. Βαλτάς και προσθέτει: «Έχουμε και άλλες προτάσεις για την πρόληψη του Έλληνα ασθενή και ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας του υπ. Υγείας με τον ΠΦΣ. Επίσης έχουμε προτάσεις και για άλλα προγράμματα, πέραν της πρόληψης, μέσω πόρων είτε κοινοτικών είτε κρατικού προϋπολογισμού».
Οι τιμές αποζημίωσης
Το ΦΕΚ ορίζει και τις τιμές αποζημίωσης που για τα φαρμακεία είναι (ανά δικαιούχο): για τη διάθεση του self-test kit 8 ευρώ συν ΦΠΑ, για την καταχώριση του αποτελέσματος 3 ευρώ συν ΦΠΑ και για την προμήθεια καθαρτικού την ανώτερη τιμή 13,50 ευρώ συν ΦΠΑ, που είναι το ακριβότερο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Τον σχετικό έλεγχο και τις αποζημιώσεις διενεργεί η ΗΔΙΚΑ περιοδικά, ενώ επισημαίνεται πως τα συνεργαζόμενα φαρμακεία και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν δικαιούνται να λάβουν επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο χρόνος εφαρμογής του προγράμματος είναι 5 έτη. Τα φαρμακεία που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΗΔΙΚΑ, μετά από πρόσκληση που θα τους αποσταλεί. Όσον αφορά το GDPR, στην απόφαση καταγράφεται ότι τα φαρμακεία και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας συνιστούν διακριτούς υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.