Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΟΠΥΥ: Νέα διαδικασία για την υποβολή λογαριασμών από τα φαρμακεία

4/11/2014 12:36:16 μμ
Μάθετε αναλυτικά τι υποβάλλεται, πώς και πότε...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΠΥΥ, κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής λογαριασμών φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, η νέα διαδικασία έχει ως εξής:

Τα φαρμακεία όλης της Επικράτειας οφείλουν να υποβάλουν μέσα στις πρώτες 5 εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, τα οριζόμενα από το νόμο στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα, είτε στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, είτε στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο (σε περιπτώσεις πληρωμής μέσω Διανεμητικού Λογαριασμού του Συλλόγου).

Ως «Μηνιαία Στοιχεία» ενός φαρμακείου προσδιορίζεται το σύνολο των στοιχείων (ηλεκτρονικά καταγεγραμμένων ή και αναφερόμενων σε έντυπα εγγράφων) που αναφέρονται σε συνταγές φαρμάκων και γνωματεύσεις χορήγησης αναλωσίμων, τα οποία εκτελέστηκαν στο φαρμακείο κατά τη χρονική διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα (μήνας αναφοράς) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή και δικαιούχους του Ν.4270/2014.

Η υποβολή ενός φαρμακείου θα περιλαμβάνει τα κάτωθι παραστατικά:

  1. Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν την εκτέλεση συνταγών φαρμάκων που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο μέσα στο μήνα αναφοράς. Επισημαίνεται ότι από 01/10/14 δεν απαιτείται η έκδοση και κατάθεση ξεχωριστού τιμολογίου και πακέτου για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος.
  2. Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν την εκτέλεση γνωματεύσεων χορήγησης αναλώσιμων ΣΔ που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
  3. Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν την εκτέλεση συνταγών σε δικαιούχους του Ν.4270/2014 (Ανασφάλιστοι - σχετ. υπΆ αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ ΒΆ 1753/28.06.2014) Υ.Α.), που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
  4. Πιστωτικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ έναντι παρακρατήσεων, περικοπών ή αποδόσεων παρακρατηθέντων ποσών που εκτελέστηκαν σε προηγούμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
  5. Μια Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής (ΣΚΠ) που θα περιλαμβάνει συγκεντρωτικά για κάθε ημέρα τα στοιχεία που αφορούν εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων. Επισημαίνεται ότι από 01/10/14 δεν απαιτείται ξεχωριστή ΣΚΠ για τους δικαιούχους του Ν.4270/2014 (Ανασφάλιστοι-σχετ. υπΆ αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ ΒΆ 1753/28.06.2014) Υ.Α.).
  6. Ένα Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής (ΣΣΥ), έτσι όπως αυτό έχει εκδοθεί μέσω του web site του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ (https://www.eopyykmes.gr)
  7. Ασφαλιστική και Φορολογική ενημερότητα, όπου απαιτείται
  8. Ένα (ή και περισσότερους) φακέλους με τις συνταγές και τις χορηγήσεις αναλωσίμων (αν υπάρχουν) που εκτέλεσε το φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.

Προετοιμασία Φακέλων Συνταγών από το φαρμακείο

Ως συνταγή νοείται το σύνολο των εγγράφων που την αφορούν:

  • Η εκτύπωση της ηλεκτρονικής έκδοσης της συνταγής από το γιατρό.
  • Η εκτύπωση της (μερικής ή ολικής) ηλεκτρονικής εκτέλεσης από το φαρμακείο (που μπορεί να είναι και στην πίσω όψη της ηλεκτρονικής έκδοσης – προτεινόμενη διαδικασία).
  • Η προ-τυπωμένη τύπου ΙΚΑ (πράσινη) συνταγή (έκδοση και εκτέλεση σε ένα χαρτί)
  • Μία ή και περισσότερες σελίδες πρόσθετων ταινιών γνησιότητας
  • Ιατρικές βεβαιώσεις – γνωματεύσεις.

Οι συνταγές φαρμάκων που εκτέλεσε το φαρμακείο μέσα στο μήνα χωρίζονται σε τρία μεγάλα πακέτα:

1ο: Πακέτο Χειρόγραφα Εκτελεσμένων Συνταγών: Στο συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνονται οι χειρόγραφες συνταγές (τύπου ΙΚΑ) και οι ηλεκτρονικά εκδοθείσες συνταγές που έχουν εκτελεστεί χειρόγραφα.

2ο: Πακέτο Λοιπών Ηλεκτρονικών Συνταγών Φαρμάκων Ηλεκτρονικά εκτελεσμένων: Στο συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνονται αποκλειστικά οι ηλεκτρονικές συνταγές, που έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά από το φαρμακείο και οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της υπΆ αρ. 62494/15-07-14 (ΦΕΚ 1920/Α/16-07-14) Υ.Α.

3ο: Πακέτο Συνταγών Δικαιούχων του Ν.4270/2014 (σχετ. υπΆ αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ ΒΆ 1753/28.06.2014) Υ.Α.): Οι σχετικές συνταγές θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων) με ξεχωριστό τιμολόγιο και θα ελέγχονται αυτοτελώς στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών παράλληλα με τον κανονικό λογαριασμό ΕΟΠΥΥ. Από τον ΕΟΠΥΥ εκδίδεται ξεχωριστό ένταλμα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Έκδοση Τιμολογίων και Συνοδευτικό Σημείωμα της υποβολής (ΣΣΥ)

Με τη βοήθεια των υποδειγμάτων τιμολογίων από την αντίστοιχη εφαρμογή στο web site του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ (https://www.eopyykmes.gr) εκδίδονται τα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ και εκτυπώνεται το υποχρεωτικό Συνοδευτικό Σημείωμα της υποβολής (σε δύο αντίγραφα). Εφόσον απαιτείται, εκδίδονται από το φαρμακείο και πιστωτικά τιμολόγια για παρακρατήσεις, περικοπές ή αποδόσεις παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ, που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς το φαρμακείο.

Σφραγίζονται και υπογράφονται όλα τα τιμολόγια και το ΣΣΥ. Δημιουργούνται Φωτοαντίγραφα των τιμολογίων.

Δημιουργία Φακέλου Υποβολής Μέσα στο φάκελο υποβολής

Σε έναν ή και περισσότερους φακέλους, αν αυτό απαιτείται, τοποθετούνται:

  • Η πρωτότυπη ΣΚΠ
  • Τα πρωτότυπα τιμολόγια
  • Το ένα αντίγραφο του ΣΣΥ
  • Τα τρία πακέτα συνταγών που ως άνω αναφέρονται.

Ο φάκελος σφραγίζεται και αναγράφονται επί του φακέλου τα απαραίτητα στοιχεία.

Υποβολή

Ο σφραγισμένος φάκελος και εκτός φακέλου τα αντίγραφα ΣΚΠ, Τιμολογίων και ΣΣΥ, καθώς και η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα (εφόσον απαιτείται) υποβάλλονται από το φαρμακείο στην οικεία ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ ή στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο (σε περίπτωση διανεμητικού λογαριασμού συλλόγου).

Η εφαρμογή του νέου τρόπου κατάθεσης φακέλων φαρμακείων θα ξεκινήσει από την υποβολή των στοιχείων που θα υποβληθούν στις 5 πρώτες εργάσιμες ημέρες του Δεκεμβρίου 2014.

 


Πηγή: dikaiologitika.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση