Θετική είναι η εικόνα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, όπως περιγράφεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, καθώς η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του μειώνονται δραστικά.
Παρά λοιπόν τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ για το 2015, που έχει χαρακτηριστεί από όλους τους παράγοντες της αγοράς ως μη βιώσιμη, και τις υπάρχουσες ακόμα οφειλές του Οργανισμού προς όλους τους παρόχους, ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζει ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 (προβλέπονται έσοδα 4,982 εκατ. ευρώ) φαίνεται να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και την επάρκεια των αναγκαίων υπηρεσιών για τους πολίτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η υστέρηση ύψους 376 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, «δεν απηχεί τα πραγματικά δεδομένα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει καμιά παρενέργεια στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού. Κι αυτό γιατί το 2014 είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ποσό εσόδου ύψους 344 εκ. ευρώ που έλαβε ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της ειδικής χρηματοδότησης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Αντίστοιχο ποσό δεν θα υφίσταται το 2015 λόγω της λήξης του προγράμματος».
Όπως υποστηρίζεται, «οι αποκλίσεις συγκεκριμένων ποσών από τον προϋπολογισμό δεν συνιστούν μειώσεις αλλά αφορούν σε δαπάνες που δεν θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ αλλά από το νεοσύστατο ΠΕΔΥ». Η μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης κατά 107 εκ. ευρώ (526 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 633 εκατ. το 2014) οφείλεται στη μεταφορά συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Συγκεκριμένα, «θα επέλθει μείωση της τάξης των 52 εκατ. ευρώ στο κόστος μισθοδοσίας και 55 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ λόγω του ότι οι συγκεκριμένες πιστώσεις μεταφέρθηκαν πλέον στο ΠΕΔΥ».
Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2015 εμφανίζεται ισοσκελισμένος και μάλιστα με ταμειακό πλεόνασμα 24 εκατ. ευρώ (έσοδα 4,984 δισ. έξοδα 4,960 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, όπως εκτιμάται «πρόκληση για τον ΕΟΠΥΥ, από εδώ και πέρα, είναι να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, μείωση των ανισοτήτων και κυρίως εξάλειψη της παραβατικότητας αλλά και ολοκλήρωση του πλαισίου κανόνων των παρεχόμενων υπηρεσιών».