Σε λειτουργία μπαίνει το αμέσως προσεχές διάστημα το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διανομής των Εκπαιδευτικών Υλικών, μέσω εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ, και αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα που εντάσσονται στο ΣΗΣ και εκπαιδευτικά υλικά που εγκρίθηκαν από την ημερομηνία 18 Απριλίου και μετά. Τα εκπαιδευτικά υλικά είναι πρόσθετα μέτρα ελαχιστοποίησης κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του φαρμάκου, απευθύνονται στους επαγγελματίες υγείας ή/και στους ασθενείς/φροντιστές και αποσκοπούν στην ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη χρήση του. Τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ εκπαιδευτικά υλικά διανέμονται έγχαρτα στους προβλεπόμενους αποδέκτες και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ εδώ.
Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής διανομής θα εφαρμόζεται παράλληλα με το σύστημα της έγχαρτης διανομής για διάστημα 3 μηνών τουλάχιστον, στη διάρκεια του οποίου οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία, με την προοπτική επίλυσης τυχόν δυσλειτουργιών και βελτιστοποίησης της διαδικασίας. Ειδικά για τα εκπαιδευτικά υλικά με τελικό αποδέκτη τον ασθενή/φροντιστή, προβλέπεται η συνέχιση της έγχαρτης διανομής τους ακόμα και μετά την παρέλευση της 3μηνης πιλοτικής περιόδου. Οι ΚΑΚ των προϊόντων που εντάχθηκαν στο ΣΗΣ της ΗΔΙΚΑ σε χρόνο μεταγενέστερο της έγκρισης του εκπαιδευτικού υλικού από τον ΕΟΦ, θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από τη σχετική υπουργική απόφαση διαδικασία και θα επανέλθουν στον ΕΟΦ για τις απαιτούμενες ενέργειες.
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των φαρμάκων MedSafetyWeek2024
Ο ΕΟΦ είναι ένας από τους 107 οργανισμούς που συμμετέχουν στην 9η παγκόσμια ετήσια εκστρατεία MedSafetyWeek2024, η οποία ξεκινά σήμερα και διαρκεί ως τις 10 Νοεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τρόπους που θα κάνουν τη χρήση των φαρμάκων ασφαλέστερη. Αυτή τη χρονιά η καμπάνια εστιάζει στη σπουδαιότητα που έχει ο σωστός τρόπος χρήσης των φαρμάκων ώστε να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών και στη σημασία της αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών όταν εμφανιστούν, καθώς βοηθά στο να γίνουν τα φάρμακα πιο ασφαλή για όλους. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου οι μισές από όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να προληφθούν. Ο ΕΟΦ ζητά για την ενίσχυση της απήχησης της εκστρατείας μέσω των social media και τη χρήση των hashtag #MedSafetyWeek και #EOFkitrinikarta.