Πολλές είναι οι ειδοποιήσεις που λαμβάνει ο ΕΟΦ, από το β' εξάμηνο του 2021, για την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου (ΕtO) είτε σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής είτε σε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Το πρόβλημα μάλιστα επιτάθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένα όριο ανίχνευσης του EtO.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα όμως, ήδη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως όριο στην πρώτη ύλη για τα συμπληρώματα διατροφής το LOQ (limit of quantification) 0,1 ppm ως προς το άθροισμα αιθυλενοξειδίου + 2 χλωροαιθανόλης.
Όπως ενημερώνει ο ΕΟΦ, η προσέγγιση που προτείνεται στο τεχνικό κείμενο των οδηγιών που έχει διαμορφωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία ΕΤΟ στην πρώτη ύλη, σημαίνει ότι υπάρχει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου το τελευταίο πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφάλειας.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει τις εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής ότι προτίθεται να ανακαλέσει από την αγορά τις παρτίδες των τελικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις για την ύπαρξη EtO είτε στην πρώτη ύλη είτε στο τελικό προϊόν. Παραπέμπει δε τους ενδιαφερόμενους στις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις εδώ.