Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΟΔΥ: Μεγάλη έξαρση του κοκκύτη στην Ελλάδα

9/6/2024 11:47:21 μμ
Τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Στη χώρα μας, από τις αρχές του 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί 230 κρούσματα, ενώ το 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 133/230 (57,8%) αφορούν παιδιά και εφήβους <18 ετών, ενώ 58/230 (25,2%) αφορούν βρέφη <12μηνών και 34/230 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν, ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία ΜΕΝΝ και ΜΕΘ.


Η αύξηση πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ΓιΆ αυτό ο οργανισμός μαζί με την ΕΠΕ συνιστούν: τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης, των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο και τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή. 


Επίσης καλούν για την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη έναρξη αγωγής με μακρολίδες και τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορούν εγκύους, βρέφη και επαγγελματίες υγείας
Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό