Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εντολή από Ε.Ε. για άνοιγμα των επαγγελμάτων

8/5/2008
Εργαζόμενοι από άλλες χώρες-μέλη θα μπορούν να απασχολούνται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Ευρωπαϊκή Επι­τροπή (Κομισιόν) ανακοί­νωσε ότι ξεκινά το δεύ­τερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδι­κασίας εναντίον της Ελλάδας, για μη εφαρμογή της κοι­νοτικής νομοθεσίας σχετι­κά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη.

Η οδηγία 2005/36 είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθ­μισης του συστήματος ανα­γνώρισης των επαγγελματι­κών προσόντων, την οποία έχει δρομολογήσει η Επιτρο­πή. Στόχος της Κομισιόν εί­ναι «να συμβάλει στην αύξηση της ευελιξίας των αγορών ερ­γασίας και να προωθήσει πε­ραιτέρω την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, την αυτοματοποίηση της ανα­γνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και την απλοποίηση των διοικη­τικών διαδικασιών».

Η εν λόγω οδηγία ενοποιεί σε μία και μόνη νομοθετική πράξη δεκαπέντε οδηγίες, με τις οποίες θεσπίζεται ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των επαγγελ­ματικών προσόντων. Από τις 15 οδηγίες, οι 12 κα­λύπτουν τα επαγγέλματα του ιατρού, του υπεύθυνου για γε­νική περίθαλψη νοσοκόμου, του οδοντίατρου, του κτηνίατρου, της μαίας, του φαρμα­κοποιού και του αρχιτέκτονα και 3 καλύ­πτουν την πλειονότητα των υπολοίπων νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμά­των.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οδηγία απλοποιεί τη δο­μή του συστήματος αναγνώ­ρισης των επαγγελματικών προσόντων και βελτιώνει τη λειτουργία του. Αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της κινητικότητας στην εσωτε­ρική αγορά των ατόμων με επαγγελματικά προσόντα που μεταβαίνουν σε άλλο κράτος-μέλος, με σκοπό είτε την παροχή υπηρεσιών είτε τη μόνιμη εγκατάστασή τους σε αυτό. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή της οδηγίας θα είναι εφικτή –χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια– η άσκηση επαγγέλματος στην Ελλάδα γιατρών π.χ. από τη Γαλλία ή νοσοκόμων από τη Γερμανία ή μη­χανικών από την Ισπανία. Το ίδιο θα ισχύει παράλληλα και για τους Έλλη­νες επαγγελματίες που θέ­λουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλο κράτος-μέλος.

Η επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης» που έστειλε στην Ελ­λάδα η Κομισιόν υποχρεώνει την κυβέρνηση σε συμμόρ­φωση εντός δύο μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομι­σιόν μπορεί θεωρητικά να προσφύγει στο Δικαστήριο την επόμενη μέρα. Εκτός της Ελλάδας, η Επιτροπή απευθύνει «αιτιολογημένη γνώ­μη» και στις χώρες: Ιρλανδία, Γαλλία, Κύπρο, Λου­ξεμβούργο, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογα­λία και Σλο­βενία.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς