Μήνυμα προς όλες τις παρατάξεις απέστειλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Προοπτική για το φαρμακείο του αύριο» Απόστολος Βαλτάς. Καλεί τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, να στηρίξουν μία προγραμματική σύγκλιση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να συμβάλλουν όλοι μαζί στην έξοδο του κλάδου από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο έχει εγκλωβιστεί τα τελευταία επτά χρόνια.
Όπως σημειώνει:
«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επόμενη τριετία είναι η τελευταία μας ευκαιρία προκειμένου:
- Να επιλύσουμε όλα τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου, τα οποία παραμένουν άλυτα παρά τις υποσχέσεις, όπως πχ το ΩΡΑΡΙΟ, για το οποίο πρέπει να δοθεί επιτέλους η ενδεδειγμένη ανά περιοχή λύση.
- Να επαναδιαπραγματευθούμε άμεσα άρθρα της σύμβασης των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία λειτουργούν εις βάρος του μικρομεσαίου φαρμακείου, όπως και το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών μας.
- Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των συναδέλφων μας.
- Να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εχέγγυα για την βιωσιμότητά μας , μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και εξειδίκευση.
- Να προτείνουμε και να επιτύχουμε την συνεργατική επιχειρηματικότητα, με τεχνοκρατική μελέτη που θα εκπονήσει ο ΠΦΣ και θα διατεθεί στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, προκειμένου να αποβάλλουμε στην πράξη την αβεβαιότητα χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων και να δώσουμε εφικτές λύσεις στα προβλήματά τους.
- Να επαναπροσδιορίσουμε τις λειτουργικές ανάγκες και τις οικονομικές προτεραιότητες του ΠΦΣ για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.
- Να οδηγήσουμε σε ουσιαστική ενεργοποίηση τους συναδέλφους της βάσης, στους οποίους οφείλουμε να εμπνεύσουμε όραμα και ελπίδα.
Πιστεύω πως
όλοι μας κατανοούμε ότι η υπεύθυνη και εντός χρονικού πλαισίου υλοποίηση όλων
των ανωτέρω, θα αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση και για την ανάκτηση του
σεβασμού της Πολιτείας στον κλάδο μας, ώστε η θεσμική κατοχύρωση του ρόλου του
φαρμακοποιού και του φαρμακείου στις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Υγείας να εδραιωθεί στη χώρα μας, κατ' αντιστοιχία με τις άλλες χώρες της
Ευρώπης.
Ο κλάδος απαιτεί ενότητα, αλληλεγγύη και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, συγκροτώντας ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο για να διοικηθεί άμεσα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, γιατί τα προβλήματα είναι υπαρκτά»!