Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ενημέρωση ΕΟΦ προς τις εταιρείες για τις διορθώσεις στις ταινίες γνησιότητας

22/5/2013 9:04:23 πμ
Επισημαίνεται ότι το Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα αποκλείει οριστικά πλέον τα φάρμακα των οποίων το barcode δεν έχει δηλωθεί με το σωστό τρόπο και δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση των συνταγών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο ΕΟΦ ενημερώνει τις εταιρείες - κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων για την υποχρεωτική διόρθωση στις ταινίες γνησιότητας των προϊόντων τους και τη σχετική διαδικασία.


"Διαδικασία Διορθώσεων στοιχείων Ταινίας Γνησιότητας Φαρμάκων


Αξιότιμοι Κύριοι,

Κατά την πλήρη λειτουργία του Νέου Συστήματος ΕΟΦ, για την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας των Φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο, άμεσα συνδεδεμένο με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και κατά την εκτέλεση των Συνταγών από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, διαπιστώθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες λαθών που αφορούν στην καταχώριση των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας από τους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αποκλείεται το προϊόν από τη χορήγησή του κατά την εκτέλεση της Συνταγής.


Σημειώνουμε ότι ο ΕΟΦ παρείχε στους ΚΑΚ τη δυνατότητα εκτενών διορθώσεων και συμπληρώσεων των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας μέσω του Νέου Συστήματος από την 21η Μαρτίου έως και 20η Απριλίου 2013 και από την 8η Μαΐου έως και τη 12η Μαΐου 2013.

Παράλληλα επισημαίνουμε ότι όλοι οι ΚΑΚ, είτε έχουν ειδοποιηθεί από τον ΕΟΦ για διαπιστωμένα λανθασμένα στοιχεία Ταινίας Γνησιότητας των Φαρμάκων κατά τη λειτουργία του Συστήματος είτε όχι, πρέπει να ελέγξουν ξανά την ορθότητα των δεδομένων των Ταινιών Γνησιότητας που έχουν υποβάλλει στον ΕΟΦ από τον Φεβρουάριο του 2008 ως και σήμερα.


Κατηγορίες Λαθών που διαπιστώθηκαν έως τώρα:

1. Αδήλωτες Αριθμήσεις Ταινιών Γνησιότητας στον ΕΟΦ, οι οποίες έχουν επικολληθεί σε προϊόντα που ήδη βρίσκονται στην αγορά.

2. Αριθμήσεις Ταινιών Γνησιότητας οι οποίες έχουν δηλωθεί στον ΕΟΦ ως σκάρτες, ενώ αφορούν σε Ταινίες Γνησιότητας που είναι επικολλημένες, χωρίς πρόβλημα, σε προϊόντα που βρίσκονται επίσης στην αγορά.

3. Αριθμήσεις Ταινιών Γνησιότητας που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΦ ως επικολλημένες σε διαφορετικό φάρμακο (13ψήφιο barcode) από αυτό που διακινείται ήδη στην αγορά. Το λάθος αφορά σε επίπεδο περιεκτικότητας ή/και συσκευασίας ή και εξολοκλήρου στο σήμα του φαρμάκου.

4. Λάθος δήλωση του Έτους εκτύπωσης της Ταινίας Γνησιότητας.

5. Αριθμήσεις Ταινιών Γνησιότητας που έχουν δηλωθεί στο σωστό φάρμακο, αλλά σε λανθασμένο Αριθμό Παρτίδας.


Αν και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αποκλειστική ευθύνη της ορθής δήλωσης των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας στον ΕΟΦ ανήκει στον ΚΑΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι και τον τελικό αποδέκτη του φαρμάκου, ο ΕΟΦ καλεί, εκ νέου και μέχρι το Σάββατο 25 Μαϊου 2013 και ώρα 11.30 μμ, τους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας να αποστείλουν, Αίτημα Διόρθωσης – Εξουσιοδότησης προς τον ΕΟΦ των κατηγοριών των λαθών μόνο των περιπτώσεων 2, 3, 4 και 5 των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας, παραθέτοντας παράλληλα τις απόψεις τους για το λάθος, αποκλειστικά στο e-mail: labels.correct@eof.gr (Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα e-mails: labels@eof.gr και support@eof.gr).


Τα Αιτήματα πρέπει να είναι περιεκτικά, απολύτως σαφή, συγκεκριμένα και να αναφέρουν επακριβώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διόρθωση.

Επιπλέον πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας του αποστολέα.

Ο ΕΟΦ θα εξετάσει τα Αιτήματα κατά περίπτωση, αρμοδίως, και θα προβεί στη διόρθωση μόνον των στοιχείων αυτών που αφορούν σε προφανή λάθη, σύμφωνα πάντα με τα Αιτήματα.

Όσον αφορά την κατηγορία λάθους 1, οι ΚΑΚ, αφού προηγουμένως αποστείλουν επίσης τις απόψεις τους για την περίπτωση αυτή στο παραπάνω e-mail, πρέπει να προβούν σε δήλωση των Αριθμήσεων αυτών, το αργότερο μέχρι και το Σάββατο 25 Μαϊου 2013 και ώρα 11.30 μμ, μέσω του Νέου Συστήματος ΕΟΦ, για την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας των Φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.


Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει, και εφιστά την απόλυτη προσοχή των Κατόχων 'Αδειας Κυκλοφορίας, ότι το Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα αποκλείει οριστικά πλέον τα Φάρμακα των οποίων το barcode του σειριακού Αριθμού της Ταινίας δεν έχει δηλωθεί και με το σωστό τρόπο στον ΕΟΦ δια μέσου του Νέου Συστήματος, και ως και τούτου δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση των Συνταγών που περιέχουν προϊόντα τα οποία εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.


Ο Πρόεδρος ΔΣ/ΕΟΦ

Καθ. Ι. Τούντας"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα εξεταστούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση