Ενημέρωση από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.), Κωνσταντίνο Λουράντο, σχετικά με τη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τη φαρμακοβιομηχανία που είχε ως κύριο θέμα την άρση της ασφυκτικής πιστωτικής πολιτικής των εταιρειών προς τα φαρμακεία:
"Πραγματοποιήθηκε στις 5/1 το μεσημέρι, στο γραφείο της Γεν. Γραμματέως του υπουργείου Εμπορίου κας Δρέττα, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας κου Δημόπουλου, σύσκεψη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου.
Δεν προέκυψε όπως αναμενόταν τίποτα το προσωπικό. Ούτως ή άλλως δεν περίμενα τίποτα και αυτό το είχα καταγράψει στην προηγούμενη ενημέρωση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να κινηθεί σε ένα πλαίσιο προκαθορισμένο και σύμφωνα με τις ανάγκες της δημόσιας Υγείας, όχι γιατί ίσως δεν θέλει, αλλά γιατί η κάθε εταιρεία λειτουργεί υπό διαφορετικό καθεστώς.
Αυτό ισχυρίστηκε και ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. κύριος Φιλιώτης: «Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κάθε εταιρεία κανόνες πιστωτικής πολιτικής, αφ? ενός μεν διότι η μητρική εταιρεία του εξωτερικού επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στην θυγατρική της, αφ? ετέρου δε η επιβολή κανόνων αντίκειται στον νόμο περί ανταγωνισμού».
Και είναι αλήθεια. Διότι στο κράτος μαριονέτα που ζούμε, όπου θέλουμε και μας συμφέρει λειτουργούν οι κανόνες ανταγωνισμού (φάρμακα) και όπου δεν θέλουμε, δεν υπάρχουν (γάλατα)! Ο κος Λοβέρδος μαζί με τον κο Χρυσοχοΐδη βρήκαν τρόπο να συμφωνήσουν με τα super market για τα βρεφικά γάλατα, «ρίχνοντας» την τιμή κατά 15% (τι λαϊκισμός !!!), για τα φάρμακα όμως... υπάρχει πρόβλημα!
Ο κος Α. Γαλανόπουλος κατέθεσε την εμπειρία των συνεταιρισμών από την πιεστική πιστωτική πολιτική των εταιρειών και την έλλειψη ρευστότητας, πράγμα που σήμερα οδηγεί ακόμα και στην αδυναμία αγοράς φαρμάκων. Ανέφερε μάλιστα και εταιρείες που το έχουν γυρίσει στο τοις μετρητοίς καθώς και κάποιες που επειδή ο συνεταιρισμός υπερέβη το πιστωτικό του όριο, λόγω αύξησης πελατών, απαιτούν την πληρωμή «εδώ και τώρα». Αποτέλεσμα που οδηγεί και σε ελλείψεις φαρμάκων.
Και ο κος Χαρός και ο πρόεδρος του Πειραιά καθώς και ο κος Αμπατζόγλου πίεσαν όσο μπορούσε ο καθένας από τη μεριά του για να παρουσιάσει το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις. Όμως η ουσία δεν επρόκειτο να αλλάξει με τίποτα, αφού η όλη συζήτηση είχε γνωστό αποτέλεσμα. Ήταν σαν να παρακολουθούσα αγώνα ποδοσφαίρου... «κονσέρβα»!
Κάποια στιγμή και αφού η συζήτηση δεν κατέληγε πουθενά, έθεσα την εξής ερώτηση απευθυνόμενος στον κο Φιλιώτη: «Πώς γίνεται οι εταιρείες να κάνουν πίστωση μηνών ακόμα και ετών στα νοσοκομεία καθώς και στα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, ενώ στα φαρμακεία να απαιτούν πληρωμή τοις μετρητοίς; Ξέρω τι θα μου απαντήσετε. Αυτό που μου απάντησε γνωστή εταιρεία (έχω το έγγραφο στον Σύλλογο), ότι δηλαδή από κάπου πρέπει να βγάλουν τα σπασμένα! Και εν προκειμένω από τα φαρμακεία! Έτσι δεν είναι;»
Η απάντηση εδόθη αμέσως: «Ακριβώς ! Εάν κάποιοι πελάτες στο φαρμακείο είναι κακοί και δεν πληρώνουν δεν θα κάνεις πιο σφιχτή πολιτική στους άλλους; Θα κρατάς από όλους τεφτέρι ;»
«Μα σήμερα αυτό γίνεται σε όλα τα φαρμακεία» απάντησα. «Παντού υπάρχουν τεφτέρια. Δεν το καταλαβαίνετε;»
Φυσικά κανείς από την άλλη μεριά δεν καταλάβαινε... ή δεν ήθελε να καταλάβει. Εξεδόθη από το Υπουργείο ένα δελτίο τύπου αόριστο, εκφράζοντας περισσότερο ευχή παρά δέσμευση...
Φεύγοντας από τη συνάντηση, στα ΜΜΕ που περίμεναν για δηλώσεις σχετικά και με την κινητοποίησή μας, είπα αυτό που συζητούσαμε με τον Ανδρέα Γαλανόπουλο κατεβαίνοντας τα σκαλιά: «Από εδώ και πέρα σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής ασφυξίας που μας έχουν εντάξει, την ευθύνη για τη δημόσια υγεία την φέρουν αποκλειστικά και μόνο τα συναρμόδια υπουργεία και η βιομηχανία».
Και ο νοών νοείτο...!”
Πηγή: http://farmakopoioi.blogspot.com
Ενημέρωση από τον πρόεδρο του Φ.Σ.Α. για τη συνάντηση με τη φαρμακοβιομηχανία
9/1/2012
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» ο ισχυρισμός του ΣΦΕΕ στον Κ. Λουράντο
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:38:34 μμΕπανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
20/12/2024 5:30:58 μμΔημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ