«Τονωτική ένεση»
ύψους 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει το ΕΣΥ και συνολικά ο χώρος της υγείας,
μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας
Λυκουρέντζος, σε συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τους διοικητές των
δημόσιων νοσοκομείων.
Στη συνάντηση ο υπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα «για σκληρή δουλειά» ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα όποια συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν με ενδιαφέρει η επανεκλογή μου. Με ενδιαφέρει η αποτελεσματική δουλειά». Ζήτησε από τους διοικητές να είναι παρόντες στα νοσοκομεία τους και να ελέγχουν ιδίοις όμμασι τη λειτουργία των τμημάτων, τις προμήθειες, τις καταναλώσεις και γενικότερα όλες τις διαδικασίες. Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, «ούτε άδικοι αλλά ούτε και ανεκτικοί» στις παρατυπίες να μην είναι οι διοικητές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο του νοσοκομείου.
Στην κατεύθυνση αυτή, έδωσε οδηγίες στους διοικητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τμήμα παραπόνων, ώστε να βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και να διορθώνονται άμεσα τα προβλήματα. «Να μιλάτε και να ακούτε και τους εργαζομένους», είπε ο υπουργός, ζητώντας μάλιστα από τους διοικητές να εξασφαλίσουν εργασιακή ειρήνη.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι «είναι αναγκαίες οι συνενώσεις» για να διευκρινίσει, ωστόσο, πως απαιτούνται προσαρμογές. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους διοικητές, ενώ επανέλαβε τη θέση του πως δεν είναι στην προτεραιότητά του να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των διοικήσεων τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των υγειονομικών περιφερειών. Και πρόσθεσε ότι στην αξιολόγηση όποιος «κοπεί» θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ.
Η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη μίλησε για τις διαρθρωτικές αλλαγές, που -όπως είπε- πρέπει να γίνουν. Ειδική αναφορά έκανε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας (και όχι της εμπορικής ονομασίας) του φαρμάκου και στην ανάγκη να «τιθασεύσουμε» τη φαρμακευτική δαπάνη και κατανάλωση.
Άλλωστε το φάρμακο βρίσκεται και στο «μικροσκόπιο» της
τρόικας, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ε.Ο.Φ.
Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Υγείας εξετάζονται νέα μέτρα που αφορούν τη
φαρμακευτική δαπάνη. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται αλλαγές στη συμμετοχή των
ασφαλισμένων στη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Πηγή: http://www.imerisia.gr (3/7/2012)
Σχετικά θέματα:
3/7/2012 - Γενόσημα για όλους και συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας