Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ενδομητρίωση: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

15/1/2016 11:44:00 πμ
Ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η νόσος σήμερα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν και να περιορίσουν τη βλάβη που προκαλεί προοδευτικά η ενδομητρίωση αλλά και να αποκτήσουν σύντομα μωρό.

Πως γίνεται η διάγνωση ;

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται με ένα συνδυασμό εξετάσεων που περιλαμβάνει:

  • Λεπτομερές ιστορικό των συμπτωμάτων και του εμμηνορρυσιακού κύκλου της ασθενούς,
  • Γυναικολογική εξέταση,
  • Λαπαροσκόπηση για να ελεγχθούν η περιτοναϊκή κοιλότητα, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες,
  • Η ενδομητρίωση δεν πρέπει να αποκλείεται αν δεν έχει γίνει λαπαροσκόπηση,
  • Σε μερικές περιπτώσεις, ενδομητρίωμα στην ωοθήκη είναι δυνατό να διαγνωσθεί και με κολπικό υπερηχογράφημα.

Η ήπια ενδομητρίωση δεν εμφανίζει ουλώδη ιστό στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, αλλά λίγες εστίες ενδομητρίωσης στις ωοθήκες και διάσπαρτες βλάβες στην πύελο. Η μέτρια ενδομητρίωση εμφανίζει εστίες ενδομητρίωσης στη μία ή και στις δύο ωοθήκες που συνοδεύονται με συμφύσεις. Η σοβαρή ενδομητρίωση περιλαμβάνει μεγάλες εστίες ενδομητρίωσης στις ωοθήκες με συμφύσεις που συγκολλούν τις σάλπιγγες με τις ωοθήκες. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν εκτεταμένες εστίες ενδομητρίωσης στο έντερο και στο ουροποιητικό σύστημα. 


Σε μερικές γυναίκες με ενδομητρίωση υπάρχει μία αύξηση της τιμής του δείκτη CA-125 στο αίμα. Ο έλεγχος αυτός είναι επίσης χρήσιμος στη παρακολούθηση για πιθανή υποτροπή της ενδομητρίωσης μετά από χειρουργική ή φαρμακευτική θεραπεία.

Θεραπεία

Οι γυναίκες που επιθυμούν την εγκυμοσύνη, η θεραπεία έχει δύο στόχους:

  • Την διάνοιξη των σαλπίγγων από τις συμφύσεις που ίσως επηρεάζουν την σύλληψη, τη γονιμοποίηση και την προώθηση του γονιμοποιημένου ωαρίου κατά μήκος των σαλπίγγων.
  • Τη παρακολούθηση της νόσου και τον έλεγχό της ελαττώνοντας την ορμονική διέγερση ώστε να μην εξαπλωθεί η ενδομητρίωση και προκαλέσει περισσότερη βλάβη.

Η θεραπεία για τη διάνοιξη των σαλπίγγων, την αφαίρεση των συμφύσεων καθώς και των εμφυτευμάτων της ενδομητρίωσης γίνεται με λαπαροτομία ή λαπαροσκόπηση. Στη λαπαροσκόπηση γίνεται μία μικρή τομή χαμηλά στη κοιλιά και με μικροχειρουργική, ή με LASER, αφαιρούνται οι συμφύσεις και αποκαθίστανται τα όργανα της πυέλου στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Η λαπαροτομία είναι αρκετά μεγάλη επέμβαση και χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για πλήρη ανάρρωση. Μερικοί γιατροί συνδυάζουν τη χειρουργική επέμβαση και την ορμονική θεραπεία για την καταστολή των ενδομητριωσικών εμφυτευμάτων.

Συνηθίζεται η χρήση φαρμάκων για την καταστολή της ωοθυλακιορρηξίας πριν από το χειρουργείο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics