Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ενδείξεις για τη σχέση στατινών και νόσου Πάρκινσον

16/6/2017 1:17:25 μμ
Πρέπει να διακόπτεται η αγωγή;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι στατίνες, φάρμακα που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερίνης, μπορούν να επιταχύνουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους με προδιάθεση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

 

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανέλυσε στοιχεία για 2.322 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον, διερευνώντας κατά πόσο οι ασθενείς αυτοί έπαιρναν στατίνες και για πόσο καιρό, προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νευρολογικής νόσου.


Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας:

  • Η προηγούμενη λήψη στατινών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση Πάρκινσον.
  • Ο κίνδυνος αυτός ήταν πιο αισθητός στα αρχικά στάδια λήψης των στατινών (μέσα στα πρώτα 2,5 χρόνια).
  • Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των λιποφιλικών στατινών που διεισδύουν στον εγκέφαλο, από ό,τι των υδατοδιαλυτών στατινών που δεν μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Δεν διακόπτεται η αγωγή με στατίνες

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα πορίσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι στατίνες προκαλούν Πάρκινσον, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σκεπτικό πως θα προστατεύσουν από τη νόσο.

Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ωφέλιμη για τους ίδιους αγωγή με στατίνες, μέχρι η σχέση των φαρμάκων αυτών με τη νόσο του Πάρκινσον να μελετηθεί περαιτέρω.


Εξάλλου προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενες ενδείξεις κατά πόσο οι στατίνες αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για τη νόσο Πάρκινσον, ενώ άλλες έχουν δείξει ότι η αυξημένη χοληστερίνη -χωρίς λήψη στατινών- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Movement Disorders".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics