Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιµετώπισης των φλεγµονωδών παθήσεων της ρινός. Αυτοί περιλαµβάνουν χρήση συνταγογραφούµενων φαρµάκων ή και µη συνταγογραφούµενων, καθώς και χρήση εναλλακτικών µεθόδων που σκοπό έχουν την ανακούφιση των ασθενών από τα συµπτώµατα της φλεγµονής.
Είναι µεγάλος ο αριθµός των φυτών που παρέχουν ανάλογη ανακούφιση µε εκείνη των φαρµακευτικών σκευασµάτων, χωρίς όµως να έχουν τις ανεπιθύµητες δράσεις αυτών. Επειδή οι περισσότερες λοιµώξεις προκαλούνται από βακτήρια, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ρινοκολπίτιδες αποτελεί σύνηθες φαινόµενο. Όσο για τον τύπο της αντιβίωσης που προτείνεται, εξαρτάται κατά πολύ από τον τύπο της βακτηριακής λοίµωξης που έχει προσβάλει τον ασθενή.
Στην περίπτωση των φυτικών σκευασµάτων, πολλά χορηγούνται εξαιτίας των αντιβακτηριακών αλλά και αντιϊκών ιδιοτήτων τους. Αντιπροσωπευτικά της κατηγορίας είναι εκείνα µε echinacea και goldenseal, δρόγες µε χαρακτηριστική αντιµικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση, οι οποίες αντιµετωπίζουν τη λοίµωξη αλλά και τα προκύπτοντα από αυτήν συµπτώµατα.
Πρόσφατες µελέτες αναφέρουν και τον ευκάλυπτο ως δρόγη µε ισχυρές αντιµικροβιακές, αποχρεµπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Παρότι δεν προτείνεται στα παιδιά να καταναλώνουν ευκάλυπτο, οι ενήλικες µπορούν µε ασφάλεια να χρησιµοποιούν φρέσκα φύλλα του σε αφεψήµατα ή στοµατικά διαλύµατα, για την ανακούφιση από τα συµπτώµατα της ιγµορίτιδας.
Επίσης, τα µη συνταγογραφούµενα αποσυµφορητικά που περιέχουν ψευδο-εφεδρίνη ή εφέδρα είναι τα πιο αποτελεσµατικά φάρµακα για την αντιµετώπιση της φλεγµονής των ιγµορείων. Μερικά άτοµα µάλιστα προτιµούν να αποφεύγουν τα συνθετικά αποσυµφορητικά και γι' αυτό χρησιµοποιούν εφέδρα, εφόσον αυτή είναι η φυσική εκδοχή της συνθετικής ψευδο-εφεδρίνης. Εξάλλου, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προτείνει τη χρήση της εφέδρας ως τρόπο αντιµετώπισης της φλεγµονής των ιγµορείων, του πυρετού από χόρτο αλλά και του κοινού κρυολογήµατος.
Ο βελονισµός είναι ένα ακόµη µέσο που χρησιµοποιούν πολλοί άνθρωποι µε σκοπό την ανακούφισή τους από τα συµπτώµατα της ιγµορίτιδας. Παλιές θεραπευτικές παραδόσεις χρησιµοποιούν το βελονισµό, σε συνδυασµό µε άλλες µορφές θεραπείας, µε εκπληκτικά αποτελέσµατα.
Η οµοιοπαθητική έχει επίσης καλές πιθανότητες θεραπείας και µάλιστα χωρίς παρενέργειες.
Μία ακόµη επιλογή είναι ασφαλώς η λεµφική παροχέτευση (τεχνική θεραπευτικού µασάζ), η οποία παροχετεύει τη λέµφο των ιγµορείων και επανενεργοποιεί την αυτόνοµη κίνηση των λεµφαγγείων, όταν αυτά έχουν ατονήσει. Παρουσιάζει αρκετά καλές πιθανότητες επιτυχίας, ενώ µπορεί να εξασφαλίσει την απαλλαγή από το πρόβληµα για µεγάλο διάστηµα.
Μέθοδοι που µπορούν να εφαρµοστούν στο σπίτι, όταν υπάρχει έστω και υποψία ύπαρξης µιας ήπιας ή χρόνιας λοίµωξης των ιγµορείων, είναι οι εξής:
α) περιοδική εισπνοή υδρατµών, µε σκοπό τη ρευστοποίηση των βλεννών ώστε να ενισχυθεί η αποµάκρυνσή τους.
β) ρινική καταιόνηση - εξαιρετικά αποτελεσµατική µέθοδος για ρινικές λοιµώξεις.
γ) ρινοπλύσεις µε σπρέι υπέρτονου διαλύµατος φυσιολογικού ορού µε ουδέτερο pH
δ) χρήση συµπληρωµάτων καλίου που βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποµάκρυνσης της βλέννης από τον οργανισµό.
ε) χρήση συµπληρωµάτων βιταµίνης C που βοηθούν το σώµα στην αντιµετώπιση της λοίµωξης.
Προσοχή!
-
Το σώµα πρέπει να παραµένει συνεχώς ενυδατωµένο, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνεται άφθονο νερό (6-10 ποτήρια), κάτι που είναι σηµαντικό για τη ρευστοποίηση των βλεννών, αλλά και για την ταχεία ανάρρωση.
-
Πρέπει να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή καφεΐνη.
- Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών µπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάρρωση, αφού υπάρχουν µερικές τροφές που διατηρούν τα βακτήρια και το µύκητα στο σώµα για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. Σε αυτές περιλαµβάνονται τα γαλακτοκοµικά, τα εσπεριδοειδή, τα σιτηρούχα και τα πικάντικα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται για εύλογο χρονικό διάστηµα, έτσι ώστε ο οργανισµός να µπορέσει να αποβάλει τη µόλυνση.