Ένα σαλιγκάρι της θάλασσας μπορεί να μας δώσει μια καινούρια λύση στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου!
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ισχυρό δηλητήριο του κωνικού θαλάσσιου σαλιγκαριού Conus regius θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως αναλγητικό!
Με το δηλητήριό του, το συγκεκριμένο σαλιγκάρι, που ζει στα τροπικά νερά της Καραϊβικής, παραλύει ή σκοτώνει τα θύματά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια ουσία που υπάρχει στο δηλητήριο, η Rg1A, ανακουφίζει από τον πόνο και μάλιστα έχει μακροχρόνια δράση.
Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι η Rg1A δρα ακόμη και 72 ώρες μετά τη χορήγησή της, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και προληπτικά ενάντια στο χρόνιο πόνο.
Τα περισσότερα υπάρχοντα αναλγητικά για το μέτριο έως σοβαρό πόνο είναι οπιοειδή, τα οποία προκαλούν εθισμό και μπλοκάρουν τον πόνο δρώντας στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου. Η ουσία του σαλιγκαριού ακολουθεί διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό, δρώντας σε διαφορετικά τμήματα του νευρικού συστήματος.
Η επιστημονική ομάδα δηλώνει αισιόδοξη ότι μελλοντικά θα αναπτυχθούν νέου τύπου φάρμακα, τα οποία θα μειώσουν την εξάρτηση από τα οπιοειδή αναλγητικά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).