Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εμπλοκή στην έκδοση του νέου νόμου για τα φαρμακεία

29/10/2015 9:54:47 πμ
Όλο το παρασκήνιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολύ αναμενόμενη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Και αυτό γιατί αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του δανείου των 2δις. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δέχεται σκληρές πιέσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της. Η πολιτική ηγεσία έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο προκειμένου να συντάξει την επικείμενη υπουργική απόφαση.

Έτσι βάσει των ίδιων πληροφοριών η εν λόγω απόφαση βρίσκεται στην τελική της μορφή και αναμένεται σήμερα να δοθεί  στη δημοσιότητα καθώς σε διαφοερετική περίπτωση οι θεσμοί δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση των χρημάτων που θέλει το ελληνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Commision προτείνει το φαρμακείο να ανήκει κατά 10% στον φαρμακοποιό και να υπάρχει η δυνατότητα στον ιδιώτη, να ανοίξει έως 5 καταστήματα και μετά το πέρας πενταετίας να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων του.
Από την άλλη το ΔΝΤ θέλει πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, κάτι που όμως βρίσκει εντελώς αντίθετη την Commision η οποία θέλει σταδιακή μετάβαση στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, χωρίς όμως ο τελευταίως να χάνει παντελώς την ισχύ του μέσα στο κατάστημα.
Πάντως οι Ελληνες φαρμακοποιοί δεν συμφωνούν με τις εν λόγω προτάσεις και ζητούν να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο.

Βάση των ίδιων πληροφοριών γίνεται προσπάθεια και από τις τρεις πλευρές να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο φαρμακοποιός να έχει το 30% του κεφαλαίου. 
Να σημειωθεί εδώ ότι την πρόταση αυτή οι φαρμακοποιοί την  αντιμεταντιμετωπίζουν θετικά  αν και κάποιοι άλλοι  θέλουν το ποσοστό να ανέβει στο 33%, καθώς κάτι τέτοιο τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο μάνατζεμεντ.

Τι λέει το Συντονιστικό Όργανο των ΦΣ Κρήτης

Πάντως το Συντονιστικό Όργανο των ΦΣ Κρήτης, συναντήθηκε  με τον υπουργό υγείας κ.Ξανθό στο πολιτικό του γραφείο στο Ρέθυμνο

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν ερωτήματα στον υπουργό σχετικά με την επικείμενη έκδοση της ΚΥΑ, που θα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, και ελήφθησαν οι αντίστοιχες σχετικές απαντήσεις (προφορικά) :

  •  Χρονοδιάγραμμα : Λόγω euroworking group, η ΚΥΑ θα εκδοθεί  29/10 και το draft θα δοθεί στον ΠΦΣ, αλλά χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας.
  • Οι δανειστές ήταν ανένδοτοι στο θέμα της άδειας, και η ΚΥΑ θα προβλέπει πως αυτή θα εκδίδεται στο όνομα του κεφαλαιούχου.
  • Ποσοστό συμμετοχής κεφαλαίου minimum υποχρεωτικά 20% στο φαρμακοποιό.
  • Εταιρική μορφή: Αποκλεισμός ΑΕ, αλλά ναι στις ΕΠΕ
  • Αριθμός αδειών : Έως 5 + 1 επιπλέον για κάθε έτος, με maximum πλαφόν τις 10 άδειες.
  •  Γεωγραφική κατανομή αδειών : Σε όλη την επικράτεια για τα φυσικά πρόσωπα (υπάρχει ο 4254) αλλά μόνο στον ίδιο Καλλικρατικό δήμο για τα νομικά πρόσωπα.
  • Θα υπάρχουν περιορισμοί περί καθαρού ποινικού μητρώου και αποκλεισμός γιατρών.

Ο πρόεδρος του Φ.Σ Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ κ. Γ. Τσικανδηλάκης, αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τους κ. Λουράντο, Μακρυγιάννη, Θεοδοσιάδη, Παπαδόπουλο, Καβαλάρη, για τα σχέδια του υπ. υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Έρχεται με νέα υπουργική απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών