Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Συνιστά 14 νέα φάρμακα για κυκλοφορία στην Ε.Ε.

29/7/2024 10:09:30 μμ
Και αρνήθηκε την έγκριση σε μια θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιτροπή CHMP του ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία 14 νέων φαρμάκων στην Ε.Ε., με την οριστική έγκριση να αναμένεται τώρα από την Ευρ. Επιτροπή. 


Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται το delgocitinib της LEO Pharma, το οποίο χορηγείται σε ενήλικες με σοβαρό έκζεμα χεριών, στους οποίους η θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή είναι είτε ανεπαρκής είτε ακατάλληλη. Επίσης εγκρίθηκε το ciclosporin της Novaliq για τη θεραπεία μέτριας έως σοβαρής ξηροφθαλμίας που δεν αντιμετωπίστηκε με σκευάσματα τεχνητών δακρύων.


Συνιστώνται επίσης ο συνδυασμός macitentan / tadalafil της Janssen-Cilag σε ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, το elafibranor της Ipsen Pharma για την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, μια προοδευτική αυτοάνοση πάθηση, η και το odevixibat για τον χολοστατικό κνησμό σε ασθενείς με το σπάνιο σύνδρομο Alagille. 

Τέλος, η CHMP ενέκρινε δύο αντικαρκινικές θεραπείες (toripalimab και zolbetuximab), καθώς και πέντε βιο-ομοειδή (2 σκευάσματα με ustekinumab, rituximab, ranibizumab, trastuzumab) και το γενόσημο axitinib. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΜΑ δεν έδωσε την έγκρισή του για την κυκλοφορία μιας νέας θεραπείας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ με lecanemab της εταιρείας Eisai GmbH, διότι έκρινε πως η αποτελεσματικότητά του στην καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης δεν υπερτερεί του κινδύνου για τις συχνές και σοβαρές παρενέργειες του φαρμάκου που περιλαμβάνουν το οίδημα και την αιμορραγία του εγκεφάλου.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων






Σχετικά άρθρα

EMA: Ξεκινά επανεξέταση του φαρμάκου με βοξελοτόρη
Χορηγείται σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Οι κλινικές δοκιμές στη νέα εποχή
Διήμερη συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
ΕΜΑ & ΕΟΦ: Συνιστάται η ανάκληση του φαρμάκου με ομπετιχολικό οξύ
Νέα μελέτη δεν επιβεβαίωσε το κλινικό του όφελος