Οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα κατά της ανθεκτικότητας των μικροβίων, σύμφωνα με έκθεση του ΕΜΑ, του ECDC και του EFSA (ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων).
Συγκεντρώνοντας δεδομένα από την περίοδο 2019-2021 και αναλύοντας για πρώτη φορά τις τάσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών συνδυαστικά με την ανθεκτικότητα του E. Coli από το 2014, οι τρεις οργανισμοί διαπίστωσαν ότι το εν λόγω βακτήριο γίνεται λιγότερο ανθεκτικό, καθώς μειώνεται η χρήση των φαρμάκων.
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μικροβιακή αντοχή μπορεί να αντιστραφεί με τις ορθές δράσεις, όπως είναι η αποφυγή της περιττής χρήσης αντιβιοτικών και οι πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.
Από την έκθεση αναδείχθηκε επίσης ότι η αντοχή του E. Coli συνδέεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών αντιβιοτικών: καρβαπενέμες, κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και κινολόνες από ανθρώπους και κινολόνες, πολυμυξινες, αμινοπενικιλλίνες και τετρακυκλίνες από ζώα. Επίσης επισημαίνεται ότι τα βακτήρια Campylobacter jejuni και Campylobacter coli που βρίσκονται στα ζώα και είναι ανθεκτικά, μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω της τροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά επίσης δημοσιοποιήθηκε ο στατιστικός κώδικας που χρησιμοποιήθηκε στις παραπάνω μετρήσεις, ώστε να ενθαρρυνθούν ερευνητές και ειδικοί να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναλύσεις.