Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η τρις ημερησίως ενέσιμη χορήγηση της CPHPC επί διάστημα 3 μηνών σε 5 ασθενείς, σταμάτησε την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου, εξαφανίζοντας τη «βλαβερή» πρωτεΐνη SAP από την κυκλοφορία του αίματος αλλά και από τα νευρικά κύτταρα. |
Ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου Αλτσχάιμερ δοκιμάστηκε πρόσφατα με επιτυχία σε μικρή ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με τους Βρετανούς παρασκευαστές του φαρμάκου (University College London), οι πρώτες κλινικές δοκιμές της πειραματικής ουσίας CPHPC έδειξαν σημαντική επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η τρις ημερησίως ενέσιμη χορήγηση της CPHPC επί διάστημα 3 μηνών σε 5 ασθενείς, σταμάτησε την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου, εξαφανίζοντας τη «βλαβερή» πρωτεΐνη SAP από την κυκλοφορία του αίματος αλλά και από τα νευρικά κύτταρα.
Η SAP αποτελεί πρωτεΐνη η οποία θεωρείται ότι ενέχεται στο σχηματισμό και στη συντήρηση των «πλακών αμυλοειδούς», των δομών δηλαδή που συσσωρευόμενες προκαλούν την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και οδηγούν σταδιακά στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Εξαιτίας της ικανότητάς της να μη διασπάται στον οργανισμό, να δρα εξειδικευμένα έναντι της SAP και να μην αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους κυτταρικούς μηχανισμούς, η CPHPC πιστεύεται ότι μπορεί ενδεχομένως να καταπολεμήσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια την εξέλιξη της νόσου.
Βεβαίως όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, προκειμένου να διασαφηνιστούν πλήρως οι ιδιότητες της CPHPC και ο κλινικός της ρόλος. Παρ’ όλα αυτά η είδηση των ελπιδοφόρων πρώτων δοκιμών χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάγκη για εύρεση νέων φαρμάκων κατά της νόσου Αλτσχάιμερ είναι επιτακτική. |
|