Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελληνοτουρκική φιλία σε... φαρμακευτική βάση

28/4/2010
Συνάντηση των Φ.Σ. Ροδόπης και Αδριανούπολης στην Κομοτηνή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το Σάββατο και την Κυριακή 24 & 25 Απριλίου 2010 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης υποδέχτηκε στην Κομοτηνή το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Συλλόγων, η οποία ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριομε την επίσκεψή των φαρμακοποιών του ακριτικού νομού στην Αδριανούπολη.

 

Στόχος των δύο συναντήσεων ήταν η γνωριμία μεταξύ των μελών των Συλλόγων, η σύσφιξη σχέσεων και η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για θέματα που απασχολούν τους δύο Συλλόγους σχετικά με το Φαρμακευτικό επάγγελμα , τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων στις γειτονικές χώρες, τη γραφειοκρατική κατάσταση στην εκτέλεση των ιατρικών συνταγών, την οργάνωση και τη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων ως Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και τις δραστηριότητές τους σε διάφορους τομείς.

 

Κοινό σημείο των δραστηριοτήτων των δύο Συλλόγων ήταν το ενδιαφέρον τους για την ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων, γεγονός που αποτέλεσε την κύρια αφορμή για την πραγμάτωση των συναντήσεων αλλά και για την αμοιβαία υπόσχεση να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς τα αρμόδια Υπουργεία των χωρών τους για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης, αναδείχτηκε η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τη στιγμή που τα ληγμένα φάρμακα τα οποία εδώ και δύο χρόνια συγκεντρώνει ο φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης παραμένουν σε μια αποθήκη, στη γειτονική Τουρκία το πρόβλημα της ανακύκλωσης φαρμάκων έχει λυθεί χάρη σε δυο ιδιωτικές εταιρείες.

 

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι φαρμακοποιοί του νομού Ροδόπης, σχεδόν στο σύνολό τους, ξεκίνησαν την προσπάθεια περισυλλογής φαρμάκων ληγμένων και μη, αλλά όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος, «Ο Ε.Ο.Φ. δεν έχει κάνει τίποτα. Τα φάρμακα, περίπου 80 σακούλες μεγάλες, τα σκευάζουμε σε αποθήκες. Κάποια ημέρα θα βγούμε για αυτό το θέμα στον Τύπο και θα δηλώσουμε ότι σταματούμε, αφού δεν υπάρχει διάθεση από το κράτος και από τις εταιρείες να συμβάλουν στο κόστος ανακύκλωσης. Είναι ακριβή η ανακύκλωση, γύρω στα 2-3 ευρώ το κιλό και εκείνο που θέλαμε να κάνουμε εμείς όταν ξεκινήσαμε, ήταν να ενεργοποιήσουμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κύρια ευθύνη είναι στην πολιτεία, στην εταιρεία, αλλά και σε εμάς, δεν βγάζουμε τον εαυτό μας από έξω. Όμως δεν είμαστε μόνο εμείς οι παραγωγοί των αποβλήτων αυτών».

 

«Το κόστος ανακύκλωσης ληγμένων φαρμάκων δεν είναι μικρότερο στην Τουρκία, όπου για 50 κιλά φάρμακα απαιτούνται 250 ευρώ», ανέφερε ο Τζενκ Κες, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αδριανούπολης. «Σε δύο εταιρείες, σε Κωνσταντινούπολη και Ισμίτ, διοχετεύονται οι ποσότητες φαρμάκων που συγκεντρώνονται στα 151 φαρμακεία της Αδριανούπολης και ολόκληρης της χώρας». Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Κες, «Αυτές οι εταιρίες με σύγχρονη τεχνολογία ανακυκλώνουν τα φάρμακα και μαζί με αυτά όλες τις χημικές ουσίες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Οι φαρμακοποιοί στην Τουρκία στέλνουν απ’ ευθείας σε αυτές τις εταιρείες τα ληγμένα φάρμακα και εκεί τα καταστρέφουν».

 

Η ανακύκλωση των φαρμάκων όμως δεν ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση στην Κομοτηνή. Πέρα από τη γνωριμία των επιστημόνων των δύο πλευρών, που είχε γίνει άλλωστε με την πρώτη συνάντηση στην Αδριανούπολη, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η οργάνωση κοινών ενεργειών με σκοπό τη βελτίωση και τη θωράκιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φαρμακοποιών.

 

Κοινό πρόβλημα που βιώνουν Έλληνες και Τούρκοι φαρμακοποιοί είναι η υποβάθμιση του επαγγέλματος. «Οι φαρμακοποιοί δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τις κυβερνήσεις και να γίνονται γραφειοκράτες. Το φάρμακο που έχουν στα χέρια τους δεν θα πρέπει να το θεωρούν ως ένα απλό προϊόν, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν ως κοινωνικό αγαθό», σημείωσε ο κ. Τσαπέκος.

 

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες αυτής στη λειτουργία των φαρμακείων απασχόλησε επίσης τις εργασίες της συνάντησης. Και φυσικά η κρίση δεν έπληξε μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Τουρκία. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αδριανούπολης, «Από τις αρχές του 2000, τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από άποψη φαρμακευτικού προϊόντος έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Σαν χώρα έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλη οικονομική κρίση και αυτό είχε ένα αρνητικό αντίκτυπο στο επάγγελμα μας. Η πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες αφορούσε τη μείωση τους και αυτό δυσκόλεψε πάρα πολύ τους φαρμακοποιούς, που έφτασαν μέχρι να κλείσουν τα φαρμακεία τους».

 

Τέλος, Έλληνες και Τούρκους φαρμακοποιούς απασχόλησε η επιμόρφωση παλαιών και νέων συναδέλφων ώστε οι υπηρεσίες προς τον ασθενή να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.

 

 

Πηγή: Ο Χρόνος, 27/4/2010, Φ.Σ. Ροδόπης

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ