Μέχρι την
ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία αναγκάζονται να πηγαίνουν συγγενείς ασθενών που πάσχουν
από καρκίνο προκειμένου να προμηθευτούν αντικαρκινικά φάρμακα τα οποία δεν
υπάρχουν πλέον στην ελληνική αγορά και δη στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της
Βορείου Ελλάδος.
Πρόκειται για τα σκευάσματα etoposide και vincristine, τα οποία, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, δεν φέρνει πλέον η φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας.
Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών εξαφανίστηκαν πρώτα από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και έπειτα και από τα ράφια των φαρμακείων. Απεγνωσμένοι πλέον οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να ταξιδέψουν στις γειτονικές Βουλγαρία και ΠΓΔΜ για να βρουν τα πολυπόθητα φάρμακα.
«Η διαδικασία είναι πλέον γνωστή. Πηγαίνουμε σε μια κοντινή στα σύνορα πόλη, όπως η Γευγελή. Δείχνουμε τις συνταγές σε κάποιο φαρμακείο και ζητάμε τα φάρμακα. Αν υπάρχουν, τα αγοράζουμε κατευθείαν. Αν όχι, τα παραγγέλνουμε και πηγαίνουμε την επόμενη ημέρα να τα παραλάβουμε», αναφέρει γυναίκα της οποία η μητέρα νοσηλεύεται στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.
Στους
διαδρόμους του νοσοκομείου, η αγωνία για το
πρόβλημα αυτό, το οποίο επηρεάζει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, είναι
έκδηλη. Οι συγγενείς ρωτούν ο ένας τον άλλο πώς βρήκαν το φάρμακο και από πού
το προμηθεύτηκαν καθώς κάθε ημέρα που περνάει το «σαφάρι» εύρεσης των
σκευασμάτων γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό και δαπανηρό.
Την αγανάκτησή της για την κατάσταση αυτή εκφράζει και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Περσεφόνη Μήττα. «Τι είναι η Ελλάδα δηλαδή και δεν μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα που υπάρχουν σε άλλες χώρες; Γιατί τα φάρμακα αυτά τα διαθέτει η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία και εμείς όχι;» αναρωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, σε περιπτώσεις που δεν βρίσκονται τα φάρμακα, οι γιατροί αναγκάζονται να αλλάζουν ελαφρώς τη θεραπεία. Η τιμή λιανικής και των δύο φαρμάκων δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ στα φαρμακεία. Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, οι χαμηλές τιμές είναι συχνά η αιτία που φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να εισάγουν συγκεκριμένα σκευάσματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να αγοράσει τα σκευάσματα από το εξωτερικό. «Συνήθως όταν γίνεται αυτό, ο ΕΟΦ τα αγοράζει σε πολλαπλάσιες τιμές και τα προμηθεύονται πρώτα τα νοσοκομεία».
Για την
έλλειψη των αντικαρκινικών φαρμάκων έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση ο Σύλλογος
Εργαζομένων του Θεαγενείου ενώ έχει γίνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή από
βουλευτές του ΚΚΕ.