Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έλληνες ανακάλυψαν γονίδια που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση

1/2/2017 10:23:40 πμ
Η μελέτη ανέδειξε γενετικές περιοχές όπου μπορούν να στοχεύσουν μελλοντικές θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σπουδαία ανακάλυψη έκανε μια επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Queen Mary, Imperial και Ιωαννίνων σε σχέση με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε νέους θεραπευτικούς στόχους για την υπέρταση.


Οι επιστήμονες, ανάμεσά τους ο Δρ. Ευάγγελος Ευαγγέλου και η Δρ. Ιωάννα Τζουλάκη, επίκουροι καθηγητές Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανακάλυψαν περισσότερα από 100 άγνωστα μέχρι σήμερα γονίδια που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, διπλασιάζοντας σχεδόν τη γνώση σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.


Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που φέρουν πολλά από τα εν λόγω γονίδια θα έχουν κατά μέσο όρο 10mm Hg υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με εκείνους που φέρουν λιγότερα.

Η σημασία της μελέτης

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα μιας εξατομικευμένης προσέγγισης του ασθενούς και βοηθά στην έγκαιρη παρέμβαση σε άτομα υψηλού κινδύνου. 


Επιπλέον, τα νέα ευρήματα ανέδειξαν μια σειρά βιολογικών μονοπατιών που μπορούν να αποτελέσουν περιοχές-στόχους για τη δημιουργία νέων φαρμάκων.


Οι προσπάθειες των επιστημόνων στρέφονται πλέον στο κατά πόσο ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την έκφραση και τη λειτουργία των ένοχων γονιδίων. Σύμφωνα με τη Δρ. Τζουλάκη, «απώτερος σκοπός είναι να αντισταθμιστεί η γενετικά καθορισμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που στοχεύει στη μειωμένη πρόσληψη αλατιού, στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, στη σωματική άσκηση και στη μη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επομένως στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».


Οι Έλληνες ειδικοί εκτιμούν πως στο μέλλον θα καταφέρουν να φέρουν στο φως εκατοντάδες νέα γονίδια, καθώς οι νέες μελέτες, στις οποίες συμμετέχουν, αναμένεται να ξεπεράσουν τους ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ο Δρ. Ευαγγέλου σημειώνει ότι «η νέα αυτή μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από περίπου 750.000 συμμετέχοντες και όχι μόνο διπλασίασε τον αριθμό των γονιδίων που πλέον γνωρίζουμε πως συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά εντόπισε για πρώτη φορά γενετικές περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση καινοτόμων θεραπειών για την υπέρταση».


Η διεθνής μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίνεται για τη νόσο
Νέες καινοτόμες θεραπείες υπόσχονται αποκατάσταση του δέρματος






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics